Poczuj smak umami. Oto pieczony łosoś teriyaki na azjatycki obiad
Pieczony łosoś teriyaki to danie, które łączy intensywny smak sosu sojowego, słodycz miodu i delikatność ryby. Robię je w mniej niż pół godziny, a efekt jest niemal restauracyjny. Polecam przyrządzić go na Dzień Łososia, obchodzony 8 października. To świetna okazja, żeby zjeść coś wyjątkowego, ale prostego.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | SimpleImages/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Pieczony łosoś teriyaki - prosty przepis na domowy obiad
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: dla 2 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 filety z łososia (ok. 150-200 g każdy),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego imbiru,
- sezam i szczypiorek do posypania.
Jak zrobić pieczonego łososia teriyaki?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, sok z cytryny, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty świeży imbir.
- Dokładnie połącz składniki, aż uzyskasz gładki sos.
- Następnie zamarynuj łososia. Ułóż filety skórą do dołu w płaskim naczyniu.
- Polej marynatą i odstaw na minimum 15 minut. Jeśli masz więcej czasu odstaw nawet na godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C, a jeśli korzystasz z termoobiegu do 180°C. Przełóż łososia na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczonego łososia teriyaki piecz przez 12-15 minut, aż mięso będzie soczyste i delikatne.
- Pieczonego łososia teriyaki posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
- Upieczony łosoś teriyaki świetnie smakuje z ryżem jaśminowym, warzywami z woka lub sałatką z ogórka i marchewki.
Lubię przyrządzać to danie nie tylko na piątkowy obiad. Danie jest szybkie, zdrowe i pełne umami. Nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki są coraz łatwiejsze do nabycia. Nie trzeba zamawiać ich przez Internet, ani iść do sklepu z produktami azjatyckimi. Często uzupełniam spiżarkę w trakcie tygodni azjatyckich w dyskontach spożywczych. A efekt robi wrażenie. Pieczony łosoś teriyaki to też doskonały pomysł na kolację w tygodniu, gdy chcę zjeść zdrowy posiłek, a nie masz czasu, ani cierpliwości na długie gotowanie. Smacznego!