Polska lodowa. Te smaki najbardziej lubimy, a te najchętniej wybieramy
Z badania rynku lodów opracowanego przez agencje badawczą PBS wynika, że większość z nas lody kupuje w sklepach spożywczych - aż 95 proc. Sporo, bo 65 proc. korzysta również z lodziarni. Lody zazwyczaj są kupowane i jedzone kilka razy w miesiącu, w znakomitej większości latem. O tej porze roku aż 24 proc. osób deklaruje, że je lody codziennie lub prawie codziennie.
Wiosną także spożywamy dość duże ilości lodów, ale zdecydowanie mniejsze niż latem. Coraz częściej właśnie lody także zima zastępują w naszych domach deser po niedzielnym obiedzie.
Lody rzemieślnicze kupowane są, bo klienci uważają, że są przygotowywane z naturalnych składników (66 proc.), poza tym charakteryzują się tradycyjną produkcją (61 proc.) i brakiem sztucznych dodatków (54 proc.). Nieco ponad połowie badanych zdarza się wybierać lody rzemieślnicze zamiast tych produkowanych masowo (57 proc.). Co ciekawe główną barierą sięgania po lody rzemieślnicze jest ich cena (48 proc.) i dostępność (49 proc.).
Jakie smaki lubimy najbardziej?
Okazuje się, że te klasyczne, czyli śmietankowy (72 proc. z nas je kupuje najczęściej), czekoladowy (64 proc.) i waniliowy (62 proc.). Wśród smaków nieznanych badanym największym zainteresowaniem cieszy się pistacjowy (21 proc.).
Z badania wynika także, że większość z nas wybiera smak i jakość lodów ponad niską cenę. Są w stanie zapłacić więcej za zapewnienie tych dwóch aspektów (70 proc.), mają one większe znaczenie niż cena (56 proc.), także w kwestii rozmiaru preferowana jest mniejsza porcja o lepszym smaku i lepszej jakości (69 proc.).
Naukowcy podkreślają, że to jakie smaki lodów lubimy, świadczy to o naszym charakterze i osobowości.
Lody to jeden z najstarszych deserów. Do niedawna powszechnie sądzono, że lody pochodzą z Chin, a do Europy recepturę ich przywiózł Marco Polo, jednak jak się okazuje lody były przysmakiem już w starożytnym Rzymie. Wówczas podawano je jednak w zupełnie innej formie niż obecnie. Popularne było wówczas spożywanie pokruszonego lodu z dodatkiem owoców. Można powiedzieć, że sorbety wynaleziono wcześniej niż klasyczne lody mleczne. W renesansowych Włoszech popularne było właśnie mrożenie lodów przypominających współczesne sorbety, które mrożono dzięki wkładaniu pudełka z sokiem owocowym w śnieg obsypany solą morską.