Pomysłowa zupa krem z kalarepki na wiosnę. Oto sposób na miskę pełną rozgrzewającej polewki

Sezon na soczystą i delikatną kalarepkę trwa w najlepsze. Właśnie na jej bazie możesz zrobić apetyczną zupę krem z wykorzystaniem bulionu warzywnego. Czasem gotują ją w wersji zero waste na wcześniej ugotowanym rosole. Będzie świetnie smakować jako delikatny lunch, pożywny obiad lub początek eleganckiej kolacji. Wypróbuj sposób na aksamitną zupę krem z kalarepy.
Zupa krem z kalarepyDomowa i rozgrzewająca zupa krem z kalarepy będzie idealna na wiosenny obiad.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | MarenWischnewski/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Zupa krem z kalarepki – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

76-latka jechała pod prąd przez ponad 70 km. Stanie przed sądem

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody,
  • 100 ml śmietanki 30 procent,
  • 2 łyżki olej rzepakowy,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 20 g posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki do posypania.

Jak zrobić zupę krem z kalarepki?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj, obierz i pokrój w kostkę kalarepy. Następnie cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  4. Do garnka dodaj pokrojoną kalarepę i zalej bulionem warzywnym, rosołem lub wodą.
  5. Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka przez około 15-20 minut.
  6. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  7. Ponownie postaw garnek na palniku. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
  8. Ugotowaną zupę krem z kalarepki podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki, koperku lub szczypiorku.

Niech ten przepis zainspiruje cię do użycia kalarepki nie tylko w sycących sałatkach. Przygotuj to chrupiące i jędrne warzywo w zupełnie nowej odsłonie. Mam nadzieję, że ten aksamitny, rozgrzewający i pełen smaku krem z kalarepki zagości na stałe w twoim kulinarnym repertuarze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Inteligentne śmietniki – Inteligente systemy monitorowania odpadów
Inteligentne śmietniki – Inteligente systemy monitorowania odpadów
Ceny mieszkań w Polsce
Ceny mieszkań w Polsce
Bydgoszcz: Zatrucie tlenkiem węgla. Dwójka dzieci i dorosły zabrane do szpitala
Bydgoszcz: Zatrucie tlenkiem węgla. Dwójka dzieci i dorosły zabrane do szpitala
Kórnik: Pijany motocyklista przewrócił się na drodze i uciekł
Kórnik: Pijany motocyklista przewrócił się na drodze i uciekł
Gm. Tomaszów Lubelski: Wysłał lawetę po skodę do Niemiec, auta nie było. Stracił prawie 50 tysięcy złotych
Gm. Tomaszów Lubelski: Wysłał lawetę po skodę do Niemiec, auta nie było. Stracił prawie 50 tysięcy złotych
Słupsk: Już 6 listopada zaczyna się Jesienny Przeciąg Gitarowy
Słupsk: Już 6 listopada zaczyna się Jesienny Przeciąg Gitarowy
Szczecin: Hotel z widokiem na Odrę w miejscu starej olejarni
Szczecin: Hotel z widokiem na Odrę w miejscu starej olejarni
Bytom: "Co cię nie zabije...". Wystawa w Muzeum Górnośląskim
Bytom: "Co cię nie zabije...". Wystawa w Muzeum Górnośląskim
Katowice: 21-letni wnuk znęcał się nad babcią i nieletnią siostrą
Katowice: 21-letni wnuk znęcał się nad babcią i nieletnią siostrą
Najpiękniejsze wiązanki i dekoracje nagrobne. Symbol pamięci
Najpiękniejsze wiązanki i dekoracje nagrobne. Symbol pamięci
Toruń: Żuraw na starówce i wielkie zmiany w ruchu na prawie rok
Toruń: Żuraw na starówce i wielkie zmiany w ruchu na prawie rok
Czym jest Dzień Zaduszny i czym różni się od Wszystkich Świętych?
Czym jest Dzień Zaduszny i czym różni się od Wszystkich Świętych?