Pomysłowa zupa krem z kalarepki na wiosnę. Oto sposób na miskę pełną rozgrzewającej polewki
Sezon na soczystą i delikatną kalarepkę trwa w najlepsze. Właśnie na jej bazie możesz zrobić apetyczną zupę krem z wykorzystaniem bulionu warzywnego. Czasem gotują ją w wersji zero waste na wcześniej ugotowanym rosole. Będzie świetnie smakować jako delikatny lunch, pożywny obiad lub początek eleganckiej kolacji. Wypróbuj sposób na aksamitną zupę krem z kalarepy.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | MarenWischnewski/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Zupa krem z kalarepki – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 duże kalarepy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody,
- 100 ml śmietanki 30 procent,
- 2 łyżki olej rzepakowy,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 20 g posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki do posypania.
Jak zrobić zupę krem z kalarepki?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj, obierz i pokrój w kostkę kalarepy. Następnie cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Do garnka dodaj pokrojoną kalarepę i zalej bulionem warzywnym, rosołem lub wodą.
- Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka przez około 15-20 minut.
- Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Ponownie postaw garnek na palniku. Dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
- Ugotowaną zupę krem z kalarepki podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki, koperku lub szczypiorku.
Niech ten przepis zainspiruje cię do użycia kalarepki nie tylko w sycących sałatkach. Przygotuj to chrupiące i jędrne warzywo w zupełnie nowej odsłonie. Mam nadzieję, że ten aksamitny, rozgrzewający i pełen smaku krem z kalarepki zagości na stałe w twoim kulinarnym repertuarze. Smacznego!