Sałatka, która smakuje jak egzotyczne wakacje na Hawajach
To zestawienie smaków nie tylko zaskakuje przyjemną harmonią, ale też dostarcza solidną porcję składników odżywczych. Pierś z kurczaka to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka. Filet z kurczaka jest lekkostrawny, zawiera witaminy z grupy B oraz minerały takie jak cynk i fosfor, wspierające funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego.
Jogurt naturalny to nie tylko składnik nadający daniu kremową konsystencję. Dzięki obecności bakterii fermentacyjnych wspiera mikroflorę jelitową, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Zawarty w nim wapń dodatkowo wpływa korzystnie na stan kości i zębów.
Ryż dostarcza z kolei energię w postaci węglowodanów, a przy tym jest źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak magnez, mangan czy selen. Sałatka za sprawą dodatku ananasa bogatego w enzymy trawienne i witaminę C, staje się lekka, świeża i tropikalna.
Jeśli szukasz pomysłu na prostą, a jednocześnie odżywczą sałatkę z ryżem i kurczakiem to ten przepis może stać się Twoim nowym faworytem.Jeśli wolisz sałatkę hawajską bez ryżu – sprawdź przepis na sałatkę hawajską z kurczakiem i ananasem.Jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem? Poznaj prosty przepis na sałatkę z kurczakiem po hawajsku!
Składniki na sałatkę hawajską z kurczakiem i ryżem:
- Pierś z kurczaka – 1 mały filet (150 g)
- Ryż basmati – 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
- Ser żółty – 1 kawałek lub 1 plaster (15 g)
- Ananas – 2-3 plastry (70 g)
- Kukurydza konserwowa – 1 łyżka (15 g)
- Cebula – 1 mała sztuka (20 g)
- Jogurt naturalny 3% – 2 łyżki (50 g)
- Musztarda – 1 łyżeczka (10 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 1 łyżeczka (5 g)
- Chilli
- Curry
- Wędzona słodka papryka
- Sól
Przygotowanie sałatki hawajskiej z kurczakiem i ryżem:
Krok 1: Wskazówki jak ugotować ryż.
Krok 2: W miseczce umieść oliwę. Dopraw do smaku wędzoną słodką papryką, chilli i curry. Wymieszaj.
Krok 3: Mięso oczyść i pokrój na małe kawałki. Włóż do miseczki i obtocz każdy kawałek w przygotowanej marynacie. Odstaw.
Krok 4: W małym naczyniu umieść jogurt, musztardę, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
Krok 5: Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Cebulę obierz i drobno pokrój.
Krok 6: Przygotuj ananasa – jeśli użyjesz ananasa z puszki to go odcedź, a jeśli świeżego to odkrój plaster i go obierz oraz pozbaw twardych części z środka. Nieprzywierającą patelnię rozgrzej na umiarkowanym ogniu. Po chwili włóż ananasa i smaż do lekkiego zarumienienia, czyli przez około 2-3 min na stronę.
Krok 7: Ananasa zdejmij z patelni i pokrój na małe kawałeczki. Odstaw.
Krok 8: Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamarynowane mięso. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 7-10 min (w zależności od wielkości kawałków). Co chwilę mieszaj. Gotowe mięso przełóż do miseczki i odstaw.
Krok 9: W miseczce umieść ryż, mięso, cebulę, ananasa, odcedzoną kukurydzę, sos i ser. Dokładnie wymieszaj.
Krok 10: Podaj w wygodnym naczyniu od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.