Schab z grzybami i cebulą. Przepis na prosty i sycący obiad
Schab duszony z grzybami, cebulką i śmietaną - przepis na sycący obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: ok. 60 minut.
Czy możemy urodzić się z lękiem? Lekarz zabrał głos
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 g schabu bez kości,
- 250 g pieczarek lub grzybów leśnych (np. podgrzybków, borowików),
- 2 średnie cebule,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 procent,
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- świeża natka pietruszki do podania.
Jak zrobić schab duszony z grzybami, cebulą i śmietaną?
Sposób przygotowania:
- Na początku pokrój schab na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.
- Następnie rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor.
- Przełóż schab do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, następnie dorzuć pokrojone grzyby i smaż do odparowania płynu.
- Dodaj cebulę i grzyby do garnka z mięsem, wlej bulion. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zmięknie.
- Na końcu zahartuj śmietanę (zmieszaj ją z kilkoma łyżkami gorącego sosu) i wlej do potrawy. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
- Tuż przed podaniem posyp obiad świeżą natką pietruszki.
Sposób podania schabu duszonego z grzybami, cebulką i śmietaną
Zachęcam cię do podania schabu duszonego z kaszą gryczaną, ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Możesz też dorzucić kopytka lub pokusić się o porcję klusek śląskich. Do mięsa podaj surówkę z kiszonej kapusty, modrą kapustę lub sałatki z buraków i jabłka, by jeszcze bardziej wspomóc trawienie. Ponadto, to danie smakuje także wyjątkowo, gdy posypiesz je chrupiącym boczkiem.
Gwarantuję, że to danie jest sycące i dość lekkie dla żołądka przez duszenie, a nie smażenie. A przy tym przygotujesz je w mniej niż godzinę. A co ważne to danie nie zrujnuje twojego domowego budżetu. A jest tak dobre, że może dorównać przepisom twojej teściowej. Smacznego!