Sekret karkówki z grilla. Ta marynata z ketchupu to strzał w dziesiątkę

Mam dla ciebie przepis na soczystą karkówkę z grilla. Jej niezwykły smak to zasługa wyjątkowej marynaty z ketchupu, ostrej musztardy i aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy preferujesz ruszt, czy patelnię grillową, podpowiem ci, jak usmażyć ją do perfekcji. To prostsze niż myślisz, a efekt? Twoi goście będą zachwyceni!

grill kiełbasa kiełbaska karkówkaGrill
Źródło zdjęć: © Pixabay | Hai Baron
A. Daniluk, K. Puczyńska

Mamy dla ciebie przepis na karkówkę z grilla w wyrazistej marynacie z ketchupu. To prosta i szybka do przygotowania marynata, która sprawi, że mięso będzie miękkie i aromatyczne. Sekret tkwi w occie, który jest składnikiem ketchupu. To dzięki niemu karkówka nie będzie twarda i gumowata – ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięśniowych, co sprawia, ze karkówka staje się bardziej miękka. Podobnie działa sok z cytryny.

Tak zamarynowaną karkówkę możesz z powodzeniem usmażyć na grillu elektrycznym, a także na patelni grillowej. Danie proponujemy podać z ulubionym sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i porcją sałatki.

Przepis na karkówkę z grilla

Liczba porcji: na 4 plastry karkówki.

Czas przygotowania: marynowanie 1 dzień, grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,


Marynata:


  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić grillowaną karkówkę?

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj ketchup z ostrą musztardą.
  2. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, chili, czosnek.
  3. Całość wymieszaj.
  4. Do osobnego naczynia wkładaj po plastrze karkówki, smarując go przygotowaną marynatą z obu stron. Zrób tak z każdym plastrem mięsa i wykorzystaj całą marynatę.
  5. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Smaż na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej przez około 15 minut, co jakiś czas przekręcając i smarując marynatą.

Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Wskazówki

Jedną z najczęściej wybieranych potraw z grilla jest karkówka. Jak sprawić, by była miękka i soczysta za każdym razem? Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek:

  • nie wybieraj dużych kawałków karkówki, najsmaczniejsze są kawałki ważące do 2 kg,
  • najsmaczniejsze jest mięso przerośnięte jasnym, lekko różowym tłuszczem,
  • plastry mięsa powinny mieć ok. 1 cm grubości,
  • zawsze wybieraj świeże lekko różowe mięso,
  • mięso należy zamarynować — im dłużej, tym lepiej, dobrze jest zostawić karkówkę w marynacie na całą noc,
  • nie wrzucaj zimnej karkówki na rozgrzany tłuszcz – wyjmij mięso z lodówki wcześniej.

Jak usmażyć karkówkę na patelni?

  1. Wyjmij karkówkę z lodówki i poczekaj, aż będzie miała temperaturę pokojową.
  2. Patelnię lekko natłuść olejem. Jeśli smażysz karkówkę na patelni grillowej, możesz ją jedynie przetrzeć olejem za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Nastaw niewielki ogień.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładź plastry karkówki i smaż powoli z obu stron na złoty kolor.
  5. Karkówka z grilla gotowa. Życzymy smacznego!

Potrawy na grilla

Sezon na grilla trwa w najlepsze. To doskonała opcja na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu.

Najpopularniejsze potrawy z grilla to:

  • ziemniaki z grilla,
  • żeberka z grilla,
  • karkówka z grilla,
  • kiełbasa z grilla,
  • szaszłyki,
  • warzywa z grilla, np. cukinia, papryka.

Wybrane dla Ciebie

Koszalin: Euroboisko czeka na poprawki. Termin zakończenia budowy na razie bez zmian
Koszalin: Euroboisko czeka na poprawki. Termin zakończenia budowy na razie bez zmian
Kim byli żydowscy partyzanci? Historia zapomnianych bohaterów
Kim byli żydowscy partyzanci? Historia zapomnianych bohaterów
Karpacz: Kibicowaliśmy zawodnikom II etapu Tour de Pologne. Podjazd pod Orlinek dał w kość kolarzom i widzom. Emocje były do finiszu
Karpacz: Kibicowaliśmy zawodnikom II etapu Tour de Pologne. Podjazd pod Orlinek dał w kość kolarzom i widzom. Emocje były do finiszu
Kraków: Trwa rozbudowa Kocmyrzowskiej i modernizacja pętli. Kiedy zakończenie prac?
Kraków: Trwa rozbudowa Kocmyrzowskiej i modernizacja pętli. Kiedy zakończenie prac?
Warta: Groźna dla upraw bakteria wykryta. WIORiN apeluje o ostrożność
Warta: Groźna dla upraw bakteria wykryta. WIORiN apeluje o ostrożność
Wielkopolska: Groźna dla upraw bakteria wykryta w Warcie. WIORiN apeluje o ostrożność
Wielkopolska: Groźna dla upraw bakteria wykryta w Warcie. WIORiN apeluje o ostrożność
Kościół, a nawet zamek. Nie do wiary, co na wsi potrafią wyczarować ze słomy
Kościół, a nawet zamek. Nie do wiary, co na wsi potrafią wyczarować ze słomy
Zarządcy oszczędzają nawet 30%. Tak zmieniają się nieruchomości w Polsce
Zarządcy oszczędzają nawet 30%. Tak zmieniają się nieruchomości w Polsce
Cypel Rewski: Najpiękniejsze atrakcje u wrót Zatoki Puckiej
Cypel Rewski: Najpiękniejsze atrakcje u wrót Zatoki Puckiej
Żona Gorbaczowa. Kobieta, która zszokowała ZSRR
Żona Gorbaczowa. Kobieta, która zszokowała ZSRR
Wiślica: Uroczystą mszą świętą rozpoczęła się 44. Kielecka Piesza Pielgrzymka na Jasną Górę
Wiślica: Uroczystą mszą świętą rozpoczęła się 44. Kielecka Piesza Pielgrzymka na Jasną Górę
Wojciech Fibak. Ikona polskiego tenisa. Dziś biznesmen i kolekcjoner sztuki
Wojciech Fibak. Ikona polskiego tenisa. Dziś biznesmen i kolekcjoner sztuki