Szarlotka francuska. Przepis, który zawsze się udaje
Szarlotka francuska to idealny deser dla smakoszy kuchni francuskiej w nowoczesnej wersji. Taka szarlotka na cieście francuskim jest niemal błyskawiczna w przygotowaniu. Gotowe ciasto francuskie pomoże ci zaoszczędzić czas, który zazwyczaj poświęcasz na zrobienie kruchego ciasta. Po upieczeniu ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale wyrafinowanym wyglądem. Upiecz ją dla swojej rodziny lub gości, a na pewno będą ustawiać się w kolejce po kolejny kawałek.
Szarlotka francuska - przepis, który zawsze się udaje
Liczba porcji: dla 6 osób.
Rosjanie zawiedzeni: Czy to naprawdę zima? Nagrania z Moskwy obiegły internet
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 4 średnie kwaskowate jabłka np. Szara Reneta,
- 50 g masła,
- 4 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Do podania:
- 1 łyżka cukru pudru do posypania,
- 500 ml lodów waniliowych.
Jak zrobić szarlotkę francuską?
Sposób przygotowania:
- Na początku należy skarmelizować jabłka. W tym celu obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie plastry.
- Na średniej wielkości patelni rozpuść masło na niskiej mocy palnika.
- Wsyp cukier brązowy i mieszaj, aż zacznie się rozpuszczać. Sos powinien tworzyć gęsty karmel.
- Dodaj pokrojone jabłka i sok z cytryny, a następnie smaż wszystko przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się karmelizować.
- Pod koniec wsyp mielony cynamon i dodaj odrobinę miodu, mieszaj, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blasze.
- Zachęcam cię do delikatnego nacięcia brzegów ciasta i zawinięcia ich w delikatną ramkę. W ten sposób zrobisz najprostszą dekorację szarlotki francuskiej.
- Na rozwiniętym cieście francuskim ułóż karmelizowane jabłka, zostawiając około 1 cm marginesu wokół brzegów.
- Aby uzyskać bardziej elegancki wygląd, możesz ułożyć plasterki jabłek w okręgach, tworząc rozetę lub ułożyć je na zakładkę.
- Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na średnią półkę i piecz przez około 20 minut, aż brzegi ciasta francuskiego staną się złociste, a jabłka będą rumiane i delikatnie przypieczone.
- Po upieczeniu, szarlotkę francuską wyjmij z piekarnika i odstaw na metalowej kratce do wystudzenia.
- Szarlotkę francuską tuż przed podaniem możesz posypać delikatnie cukrem pudrem.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia prostego wypieku, który robi wrażenie. Szarlotka francuska podana na ciepło znakomicie smakuje z gałką lodów waniliowych. Smacznego!