Szybki obiad ze szparagami. Tarta lub frittata

Maj to miesiąc, kiedy na stole królują eleganckie szparagi. Według legendy warzywa te zawdzięczamy królowej Bonie, a w czasach PRL-u ochoczo zajadali się nimi dygnitarze. Zielone, białe lub fioletowe smakują wyśmienicie i doskonale nadają się nie tylko na śniadanie. Spokojnie mogą być głównym bohaterem podczas niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić i z czym podawać? Zobacz dwa przepisy na wyjątkowe dania ze szparagami.
Szybki obiad ze szparagami. Tarta lub frittataSzparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Shepulova
oprac. Magda Smoleń

Szparagowy zawrót głowy

Szparagi to warzywo, na które sezon trwa tylko 3-4 tygodnie, dlatego szkoda z niego nie skorzystać. Na osiedlowych straganach znajdziemy te w wersji białej i zielonej.

  • Zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie muszą być obierane, przygotowując je wystarczy odłamać zdrewniałe końce.
  • Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są bardziej włókniste i wymagają usunięcia zgrubiałej skórki z łodyg.

Przygotowanie szparagów nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujemy pyszny, wiosenny obiad.

Mogą to być delikatne zupy, sycąca tarta w towarzystwie szynki lub pyszna frittata.

Pomysłów na obiad ze szparagami w roli głównej jest naprawdę wiele. Zobacz, z czym najlepiej je podawać i jak przyrządzać proste, ale bardzo smakowite dania. Do dzieła!

Tarta ze szparagami

Składniki na nadzienie:

pęczek szparagów

  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 60 g startego sera brie (lub cheddar)
  • 4 łyżki parmezanu
  • kilka plasterków szynki wędzonej
  • garść pomidorków cherry

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności szykujemy ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski.

Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).

Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości.

Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.

Szynkę kroimy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.

Frittata ze szparagami

Składniki

  • 350 g ziemniaków
  • pęczek szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ cebuli
  • 6 jajek
  • 150 g szynki
  • 100 g sera cheddar
  • czerwona papryka
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części i na dwie minuty wrzucamy do gotujących się ziemniaków.

Cebulę kroimy w kostkę, a na patelni żaroodpornej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser.

W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na patelnię. Na wierzch układamy główki szparagów. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).

Wybrane dla Ciebie

Wskoczył na radiowóz w Katowicach i zrobił sobie selfie". Takiej interwencji policyjny patrol się nie spodziewał
Wskoczył na radiowóz w Katowicach i zrobił sobie selfie". Takiej interwencji policyjny patrol się nie spodziewał
28-letni mieszkaniec Chrzanowa zatrzymany. Miał przy sobie 100 gramów amfetaminy
28-letni mieszkaniec Chrzanowa zatrzymany. Miał przy sobie 100 gramów amfetaminy
Do Białegostoku jak na wojnę. Które miejsce zajmie Pogoń Szczecin na koniec ligowego sezonu?
Do Białegostoku jak na wojnę. Które miejsce zajmie Pogoń Szczecin na koniec ligowego sezonu?
Debata o przyszłości lotnictwa wojskowego: Nowoczesne siły powietrzne a przewaga strategiczna
Debata o przyszłości lotnictwa wojskowego: Nowoczesne siły powietrzne a przewaga strategiczna
Przy tym schabie po myśliwsku możesz biesiadować z rodziną. Tradycyjne kotlety przejdą do historii
Przy tym schabie po myśliwsku możesz biesiadować z rodziną. Tradycyjne kotlety przejdą do historii
Pijany kierowca zatrzymany w Libiążu. Wydmuchał trzy promile alkoholu
Pijany kierowca zatrzymany w Libiążu. Wydmuchał trzy promile alkoholu
Groźny wypadek w Pabianicach. Kierowca uderzył w słup energetyczny i utknął w pojeździe
Groźny wypadek w Pabianicach. Kierowca uderzył w słup energetyczny i utknął w pojeździe
Ciemny Dzień Nowej Anglii. Zjawisko rodem z biblijnej apokalipsy
Ciemny Dzień Nowej Anglii. Zjawisko rodem z biblijnej apokalipsy
Gorzów: Nietrzeźwy kierowca wpadł na policyjnej kontroli
Gorzów: Nietrzeźwy kierowca wpadł na policyjnej kontroli
Białystok: Napadli 22-letniego kolegę i wbili mu nóż w plecy. Potem chcieli zmusić do wzięcia kredytu w banku
Białystok: Napadli 22-letniego kolegę i wbili mu nóż w plecy. Potem chcieli zmusić do wzięcia kredytu w banku
W maju już nie ruszy. Co dolega ponad stuletniemu zegarowi na ratuszu w Lesznie?
W maju już nie ruszy. Co dolega ponad stuletniemu zegarowi na ratuszu w Lesznie?
Robert Gadocha. Upadły idol
Robert Gadocha. Upadły idol