Takie jedzenie pozwala opóźnić demencję i inne choroby przewlekłe
Naukowcy zbadali, jak cztery różne diety wpływają na gromadzenie się chorób przewlekłych u osób starszych. Trzy z analizowanych diet były zdrowe i obejmowały głównie warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, nienasycone tłuszcze oraz polegały na ograniczeniu słodyczy, czerwonego i przetworzonego mięsa oraz masła lub margaryny. Czwarta dieta była jednak prozapalna i opierała się na czerwonym i przetworzonym mięsie, przetworzonych zbożach oraz słodzonych napojach, przy niskim spożyciu warzyw, herbaty i kawy.
Ponad 2400 seniorów w Szwecji było obserwowanych przez 15 lat. Naukowcy odkryli, że u osób przestrzegających zdrowych diet wolniej rozwijały choroby przewlekłe. Dotyczyło to chorób sercowo-naczyniowych i demencji, choć już nie chorób związanych z mięśniami i kośćmi. Z kolei osoby stosujące dietę prozapalną zwiększały ryzyko chorób przewlekłych.
- Nasze wyniki pokazują, jak istotny jest wpływ diety na rozwój wielochorobowości w starzejącej się populacji - mówi dr Adrián Carballo-Casla z Karolinska Institutet.
Kolejnym krokiem w ich badaniach jest określenie zaleceń dietetycznych, które mogą mieć największy wpływ na długowieczność oraz wskazanie grup starszych osób, które mogą najbardziej z nich skorzystać - w zależności od wieku, płci, tła psychospołecznego i chorób przewlekłych.
Na podstawie:
The foods that delay dementia and heart disease. Backed by a 15-year study