Upiecz sernik fit na skyrach. Zajadaj bez wyrzutów sumienia
W tym artykule:
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Pieczony sernik ze skyru fit - prosty domowy dla fanów białka
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia + chłodzenie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 g naturalnego skyru,
- 3 jajka,
- 60 g erytrytolu lub ksylitolu,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- starta skórka z cytryny.
Jak zrobić sernik pieczony ze skyru?
Sposób przygotowania:
- Wybierz tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj cienko masłem.
- Rozgrzej piekarnik do temperaturę na 170°C z funkcją grzania góra-dół, bez termoobiegu.
- Oddziel żółtka od białek. Do osobnych misek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Wymieszaj masę serową. Do żółtek dodaj skyr, erytrytol, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka.
- Połącz obie masy. Delikatnie dodaj pianę z białek do masy serowej. Rób to powoli, najlepiej łyżką, by nie utracić puszystości.
- Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 60 minut, aż wierzch się lekko zarumieni, a środek będzie sprężysty.
- Studź stopniowo. Po upieczeniu nie wyciągaj sernika od razu. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto na 15 minut, żeby nie opadło. Następnie wyjmij i ostudź do końca.
- Przed podaniem schłodź w lodówce. Wstaw sernik na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Będzie jeszcze smaczniejszy.
Sposób podania sernika pieczonego ze skyru
Taki sernik ze skyru fit możesz podać po schłodzeniu, z odrobiną jogurtu naturalnego lub garścią owoców sezonowych. Porcja doskonale smakuje z malinami lub jagodami. Jeśli chcesz, posyp delikatnie kakao, startą czekoladą albo udekoruj listkiem mięty.
Jeśli chcesz, by sernik był bardziej kremowy - dodaj 1 łyżkę serka śmietankowego lub mascarpone. Zamiast budyniu możesz użyć 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, aby ograniczyć ryzyko opadnięcia.
Nie odkładaj pieczenia na później. Pieczony sernik ze skyru fit to prosty sposób, by cieszyć się deserem bez wyrzutów sumienia. Rozgrzej piekarnik i spraw sobie smakowitą porcję białka. Smacznego!