Uprość swoje gotowanie i przygotuj najszybszy sos grzybowy do makaronu
Po powrocie z pracy brakuje ci sił na gotowanie skomplikowanych obiadów? Mam na to rozwiązanie. Poznaj najszybszy sos grzybowy do makaronu, który przygotujecie w zaledwie 15 minut. To idealny pomysł na pyszny, sycący obiad, gdy liczy się każda minuta. Sprawdź, jakie to proste!
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Anna Daniluk
Najszybszy sos grzybowy do makaronu - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g makaronu (np. tagliatelle, penne lub spaghetti),
- 250 g świeżych pieczarek lub innych ulubionych grzybów (np.: borowików, kurek, podgrzybków),
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 ml śmietanki 18 procent lub 30 procent,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża pietruszka do posypania.
Jak zrobić najszybszy sos grzybowy do makaronu?
Sposób przygotowanie:
- Najpierw zacznij gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Oczyść i pokrój grzyby w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej z masłem. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Dorzuć czosnek i wybrane grzyby. Smaż około 5 minut, aż grzyby puszczą wodę i lekko się zarumienią.
- Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Duś całość jeszcze 3-4 minuty, aby sos lekko zgęstniał.
- Połącz wcześniej ugotowany makaron z sosem i posyp posiekaną pietruszką.
Gorąco polecam ci zrobienie tego ekspresowego sosu grzybowego do makaronu. Zyskujesz sycące danie w kwadrans. Ponadto ten sos jest wszechstronny, sprawdzi się do ryżu albo do ugotowanej kaszy gryczanej. Przy tym są niedrogie i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Zapamiętaj ten przepis i używaj go zawsze wtedy, gdy potrzebujesz ekspresowego rozwiązania na posiłek. Smacznego!