Urzekająca tarta z budyniem i czereśniami na letni deser. Ten przepis uświetnia rodzinne przyjęcia

Na bazarku coraz częściej widać pojawiające się czereśnie, a z dnia na dzień ich cena zachęca bardziej do kupna. Właśnie o tej porze możesz upiec urzekającą wyglądem tartę z budyniem i czereśniami. To prawdziwa przyjemność, którą możesz zaserwować na urodziny, imieniny lub rodzinne spotkanie. Odkryj smakowity przepis na urzekającą tartę z czereśniami i kremem.
Tarta z budyniem i czereśniamiNa rodzinny podwieczorek wypróbuj smakowitą tartę z budyniem i czereśniami idealną do popołudniowej kawy.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Trendy Rowdy/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Tarta z budyniem i czereśniami
Na rodzinny podwieczorek wypróbuj smakowitą tartę z budyniem i czereśniami idealną do popołudniowej kawy. © GettyImages.com | Trendy Rowdy/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Tarta z budyniem i czereśniami – przepis na domowy wypiek

Liczba porcji: 8 kawałków.

Czas przygotowania: Około 60 minut (plus chłodzenie).

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki zimnej wody.
Na masę budyniową:
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub 80 g proszku budyniowego),
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 50 g masła.
Na wierzch:
  • 300-400 g świeżych czereśni bez pestek,
  • listki mięty do dekoracji.

Jak zrobić tartę z czereśniami i budyniem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na blat lub do dużej miski.
  2. Dodaj zimne masło, cukier puder i sól. Posiekaj składniki nożem lub rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
  3. Dodaj żółtko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Pieczenie spodu: Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 160°C termoobiegiem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim formę do tarty (o średnicy 24-26 cm), nakłuwając spód widelcem.
  5. Możesz obciążyć ciasto grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi, by nie urosło.
  6. Spód do tarty z budyniem i czereśniami piecz przez około 15-20 minut, aż będzie złote. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  7. Następnie zrób budyń. Odlej szklankę mleka, rozpuść w niej proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka zagotuj.
  8. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż masło się rozpuści, a budyń będzie aksamitny.
  9. Na wystudzony spód wylej ciepły budyń i równomiernie rozprowadź. Na budyniu ułóż wydrylowane czereśnie, delikatnie wciskając je w krem.
  10. Wstaw tartę z budyniem i czereśniami do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu budyń i smak owoców się połączy, a krem stężeje.

Niech ten przepis na tartę z budyniem i czereśniami zagości w twoim kulinarnym repertuarze na dłużej. To deser, który idealnie wpisuje się w klimat letnich, beztroskich dni. Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa, więc śmiało dodawaj do tej tarty swoje ulubione owoce np.: maliny, truskawki, a może nawet brzoskwinie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Górzykowo: I pojechali na byle czym! Ale najpierw musieli sobie takie pojazdy przygotować. Te oryginalne pomysły to jedna z atrakcji Kiściobrania
Górzykowo: I pojechali na byle czym! Ale najpierw musieli sobie takie pojazdy przygotować. Te oryginalne pomysły to jedna z atrakcji Kiściobrania
"Kobieta fatalna". Każdy jej mąż kończył marnie
"Kobieta fatalna". Każdy jej mąż kończył marnie
Zduńska Wola: Sportowa Kępina dla całych rodzin i fanów. Róże Europy zachwyciły publiczność
Zduńska Wola: Sportowa Kępina dla całych rodzin i fanów. Róże Europy zachwyciły publiczność
Podniósł rękę na polskiego króla. Kara była straszliwa
Podniósł rękę na polskiego króla. Kara była straszliwa
Gastro Miasto we Wrocławiu: Nowe restauracje, debiuty kulinarne i wyjątkowe smaki podczas letniej edycji festiwalu
Gastro Miasto we Wrocławiu: Nowe restauracje, debiuty kulinarne i wyjątkowe smaki podczas letniej edycji festiwalu
Wypadek na autostradzie A4 między Brzeskiem a Bochnią. Duże utrudnienia na pasie w kierunku Tarnowa. Na miejscu działają służby ratunkowe
Wypadek na autostradzie A4 między Brzeskiem a Bochnią. Duże utrudnienia na pasie w kierunku Tarnowa. Na miejscu działają służby ratunkowe
Człuchów: Wyjątkowy motocykl podczas Cafe Racer Sprint. Miał silnik diesla!
Człuchów: Wyjątkowy motocykl podczas Cafe Racer Sprint. Miał silnik diesla!
Obłęż: Podopieczni schroniska dla zwierząt w gminie Kępice mają lepsze warunki
Obłęż: Podopieczni schroniska dla zwierząt w gminie Kępice mają lepsze warunki
Przysietnica: Wypadek z udziałem citroena i hyundaia. Jedna osoba trafiła do szpitala
Przysietnica: Wypadek z udziałem citroena i hyundaia. Jedna osoba trafiła do szpitala
Nadwiślański Fashion Week 2025 w Tarnobrzegu, Sandomierzu, Stalowej Woli, Nowej Dębie i Trześni. Zobacz program
Nadwiślański Fashion Week 2025 w Tarnobrzegu, Sandomierzu, Stalowej Woli, Nowej Dębie i Trześni. Zobacz program
Katowice: Tragiczny dzień na drogach. W dwóch wypadkach zginęły dwie osoby. Ważne drogi są nieprzejezdne
Katowice: Tragiczny dzień na drogach. W dwóch wypadkach zginęły dwie osoby. Ważne drogi są nieprzejezdne
Niezwykła bitwa. Husycki Blitzkrieg Prokopa Wielkiego
Niezwykła bitwa. Husycki Blitzkrieg Prokopa Wielkiego