Uštipci, czyli puszyste bałkańskie racuchy. Zobacz, jak łatwo je przygotować

Uštipci to klasyczne bałkańskie racuchy, które skradną twoje serce prostotą i smakiem. Robi się je z kilku składników, a smażone w głębokim tłuszczu stają się miękkie, złociste i niezwykle apetyczne. Najlepiej smakują podane z ajvarem, słonym serem lub kwaśną śmietaną. To idealny pomysł na śniadanie w bałkańskim stylu, ciepłą przekąskę, kolację albo dodatek do obiadu. A do tego robi się je ekspresowo!
Homemade fried dumplings made of flour and spices and fried in oilZłociste, puszyste uštipci – bałkańskie placuszki idealne nie tylko na słono. Podawaj je z ajvarem, śmietaną, ulubionym serem lub z dźemem.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Happy window/Getty Images
Gabriela Fedyk

Uštipci – bałkańskie placuszki na śniadanie i nie tylko

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • ok. 150 ml gęstego jogurtu greckiego lub 100 ml jogurtu naturalnego,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić uštipci – bałkańskie racuchy?

  1. W misce połącz jajko z jogurtem, dodaj sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na jednolitą, gęstą masę. Powinna być bardzo miękka, lepić się do rąk i mieć bąble powietrza. Przed smażeniem warto, żeby „odpoczęło”. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut.
  2. W garnku, rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Musi być go tyle, żeby uštipci w nim pływały. Gdy olej będzie gorący, zmniejsz ogień – placuszki powinny smażyć się powoli, aby równomiernie się zarumieniły i nie pozostały surowe w środku.
  3. Weź dwie łyżki i zanurz je w gorącym oleju. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać do powierzchni. Jedną łyżką nabieraj porcje ciasta i ostrożnie wkładaj je do tłuszczu, a drugą pomóż sobie ściągać ciasto. Bałkańskie racuszki smaż na złoty kolor, obracając je w trakcie.
  4. Gotowe uštipci wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
  5. Podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z kremowym serem, ajvarem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Uštipci miękkie i puszyste, ale jeśli wolisz je bardziej chrupiące, możesz przygotować je z dodatkiem mleka zamiast jogurtu – tak robi moja znajoma z Czarnogóry.

Uštipci – bałkańskie placuszki nie tylko na śniadanie

Uštipci to najpopularniejsze na Bałkanach placuszki, które najczęściej je się na śniadanie. Znajdziesz je w różnych częściach Półwyspu Bałkańskiego, ale mogą się różnić kształtem, składem czy też nazwą (m.in. uštipci, uštipke, priganice, mekike, lokumi, peksimeti). Najlepiej smakują te świeże, jak są jeszcze ciepłe. Z czym je jeść? Świetnie pasuje do nich ajvar, bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Słone sery (jak np. ser kozi, bryndza czy ser feta) podkreślą puszyste wnętrze uštipków. Możesz je też maczać w kwaśnej śmietanie lub gęstym jogurcie. W wersji bardziej sycącej podawaj je z wędlinami i serami oraz sałatką (np. z sałatką szopską). Wolisz słodki smak? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uštipke pałaszować z dżemami, konfiturami czy powidłami, zanurzać w jogurcie greckim wymieszanym z miodem albo po prostu posypać je cukrem pudrem. Podążaj za swoim smakiem.

Wybrane dla Ciebie

Siatkarze Asseco Resovii zagrają w Lidze Mistrzów. Rzeszowski klub otrzymał dziką kartę
Siatkarze Asseco Resovii zagrają w Lidze Mistrzów. Rzeszowski klub otrzymał dziką kartę
Suwałki. Uciekinier z poprawczaka kradł perfumy i je sprzedawał. Pieniądze przeznaczał "na życie"
Suwałki. Uciekinier z poprawczaka kradł perfumy i je sprzedawał. Pieniądze przeznaczał "na życie"
Warszawa. Śmiertelny wypadek na kolei. Na miejscu pracują służby
Warszawa. Śmiertelny wypadek na kolei. Na miejscu pracują służby
Wrocław. Poszukiwany 28-latek unikał kilkudziesięciu dni odsiadki. Po zatrzymaniu grozi mu 10 lat więzienia
Wrocław. Poszukiwany 28-latek unikał kilkudziesięciu dni odsiadki. Po zatrzymaniu grozi mu 10 lat więzienia
"Świętojańskie Czarowanie" w Centrum Kreatywności Pałacyk w Starachowicach. Wieczór magii i słowiańskiej tradycji
"Świętojańskie Czarowanie" w Centrum Kreatywności Pałacyk w Starachowicach. Wieczór magii i słowiańskiej tradycji
Dni Ponidzia 2025. Będą gwiazdy - Cleo, Brathanki, Loka, DEJW. Znamy program
Dni Ponidzia 2025. Będą gwiazdy - Cleo, Brathanki, Loka, DEJW. Znamy program
Mieszkańcy Leszna pożegnali ks. prałata Jana Majchrzaka
Mieszkańcy Leszna pożegnali ks. prałata Jana Majchrzaka
Poznań wspiera edukację włączającą. Rusza projekt dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi
Poznań wspiera edukację włączającą. Rusza projekt dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi
Poznaliśmy terminarz Betclic 2 Ligi. Resovia zacznie u siebie, a Stal Stalowa Wola na wyjeździe
Poznaliśmy terminarz Betclic 2 Ligi. Resovia zacznie u siebie, a Stal Stalowa Wola na wyjeździe
Tragedia w Olsztynie. Rowerzystka potrącona przez tramwaj na przejeździe. Mimo reanimacji nie udało się jej uratować
Tragedia w Olsztynie. Rowerzystka potrącona przez tramwaj na przejeździe. Mimo reanimacji nie udało się jej uratować
Dramatyczne losy na tle historii. Wystawa IPN "Droga i Dziedzictwo"
Dramatyczne losy na tle historii. Wystawa IPN "Droga i Dziedzictwo"
Turkusowe jezioro, rajskie plaże, nieziemskie widoki. To lubuski raj!
Turkusowe jezioro, rajskie plaże, nieziemskie widoki. To lubuski raj!