Uštipci, czyli puszyste bałkańskie racuchy. Zobacz, jak łatwo je przygotować

Uštipci to klasyczne bałkańskie racuchy, które skradną twoje serce prostotą i smakiem. Robi się je z kilku składników, a smażone w głębokim tłuszczu stają się miękkie, złociste i niezwykle apetyczne. Najlepiej smakują podane z ajvarem, słonym serem lub kwaśną śmietaną. To idealny pomysł na śniadanie w bałkańskim stylu, ciepłą przekąskę, kolację albo dodatek do obiadu. A do tego robi się je ekspresowo!
Homemade fried dumplings made of flour and spices and fried in oilZłociste, puszyste uštipci – bałkańskie placuszki idealne nie tylko na słono. Podawaj je z ajvarem, śmietaną, ulubionym serem lub z dźemem.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Happy window/Getty Images
Gabriela Fedyk

Uštipci – bałkańskie placuszki na śniadanie i nie tylko

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • ok. 150 ml gęstego jogurtu greckiego lub 100 ml jogurtu naturalnego,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić uštipci – bałkańskie racuchy?

  1. W misce połącz jajko z jogurtem, dodaj sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na jednolitą, gęstą masę. Powinna być bardzo miękka, lepić się do rąk i mieć bąble powietrza. Przed smażeniem warto, żeby „odpoczęło”. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut.
  2. W garnku, rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Musi być go tyle, żeby uštipci w nim pływały. Gdy olej będzie gorący, zmniejsz ogień – placuszki powinny smażyć się powoli, aby równomiernie się zarumieniły i nie pozostały surowe w środku.
  3. Weź dwie łyżki i zanurz je w gorącym oleju. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać do powierzchni. Jedną łyżką nabieraj porcje ciasta i ostrożnie wkładaj je do tłuszczu, a drugą pomóż sobie ściągać ciasto. Bałkańskie racuszki smaż na złoty kolor, obracając je w trakcie.
  4. Gotowe uštipci wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
  5. Podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z kremowym serem, ajvarem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Uštipci miękkie i puszyste, ale jeśli wolisz je bardziej chrupiące, możesz przygotować je z dodatkiem mleka zamiast jogurtu – tak robi moja znajoma z Czarnogóry.

Uštipci – bałkańskie placuszki nie tylko na śniadanie

Uštipci to najpopularniejsze na Bałkanach placuszki, które najczęściej je się na śniadanie. Znajdziesz je w różnych częściach Półwyspu Bałkańskiego, ale mogą się różnić kształtem, składem czy też nazwą (m.in. uštipci, uštipke, priganice, mekike, lokumi, peksimeti). Najlepiej smakują te świeże, jak są jeszcze ciepłe. Z czym je jeść? Świetnie pasuje do nich ajvar, bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Słone sery (jak np. ser kozi, bryndza czy ser feta) podkreślą puszyste wnętrze uštipków. Możesz je też maczać w kwaśnej śmietanie lub gęstym jogurcie. W wersji bardziej sycącej podawaj je z wędlinami i serami oraz sałatką (np. z sałatką szopską). Wolisz słodki smak? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uštipke pałaszować z dżemami, konfiturami czy powidłami, zanurzać w jogurcie greckim wymieszanym z miodem albo po prostu posypać je cukrem pudrem. Podążaj za swoim smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Pleśna: Dziki niszczą pola uprawne
Pleśna: Dziki niszczą pola uprawne
Rzeszów: Znamy laureatów 04. Festiwalu Arcydzieł
Rzeszów: Znamy laureatów 04. Festiwalu Arcydzieł
Ruda Śląska: Kierowca busa śmiertelnie potrącił pieszego
Ruda Śląska: Kierowca busa śmiertelnie potrącił pieszego
Nowe Grądy: 37-latek położył opla na bok i zwiał do domu. Był pijany. Znaleźli też przy nim narkotyki
Nowe Grądy: 37-latek położył opla na bok i zwiał do domu. Był pijany. Znaleźli też przy nim narkotyki
Legnica: Nocny koszmar bez prądu! Lawina awarii paraliżuje powiat
Legnica: Nocny koszmar bez prądu! Lawina awarii paraliżuje powiat
Bydgoszcz: Autor muzyki do serialu "1670" odebrał w Bydgoszczy nagrodę im. Poli Negri. Zobacz zdjęcia ze spotkania z Jerzym Rogiewiczem
Bydgoszcz: Autor muzyki do serialu "1670" odebrał w Bydgoszczy nagrodę im. Poli Negri. Zobacz zdjęcia ze spotkania z Jerzym Rogiewiczem
Głogów: Błyskawiczna budowa przy Sikorskiego
Głogów: Błyskawiczna budowa przy Sikorskiego
Ostrów Wielkopolski: Jakie zapasy żywności, wody i leków trzeba zgromadzić, szykując się na blackout?
Ostrów Wielkopolski: Jakie zapasy żywności, wody i leków trzeba zgromadzić, szykując się na blackout?
Tychy: Pieszy potrącony przez autobus. Na miejsce wezwano służby
Tychy: Pieszy potrącony przez autobus. Na miejsce wezwano służby
Czy można bezpiecznie jeść mrożony chleb? Lekarka mówi, co robić, żeby chleb miał więcej korzyści zdrowotnych
Czy można bezpiecznie jeść mrożony chleb? Lekarka mówi, co robić, żeby chleb miał więcej korzyści zdrowotnych
Tort naleśnikowy z gęstym budyniem i śliwkami. To prawdziwy frykas
Tort naleśnikowy z gęstym budyniem i śliwkami. To prawdziwy frykas
Wałbrzych: Złoty pociąg wyjedzie ze ściany kamienicy. Nowy mural upamiętnia legendarny cel poszukiwaczy - zdjęcia
Wałbrzych: Złoty pociąg wyjedzie ze ściany kamienicy. Nowy mural upamiętnia legendarny cel poszukiwaczy - zdjęcia