Weselne menu Kingi Dudy pod lupą. To carpaccio z pieczonych buraków z łatwością odtworzysz w domu
W tym artykule:
Carpaccio z pieczonych buraków z musem z orzechów włoskich i kwiatkami bratków – przepis na przystawkę
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut (w tym 45-60 minut pieczenia buraków).
Stopień trudności: średni.
Składniki:Na carpaccio z buraków:
- 2-3 średniej wielkości buraki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego dla wzmocnienia smaku,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do pieczenia buraków.
- 100 g orzechów włoskich, najlepiej namoczonych przez kilka godzin w wodzie i odsączonych,
- 50 ml wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
- garść świeżych liści rukoli lub roszponki,
- 10-15 sztuk jadalnych kwiaty bratków,
- kilka orzechów włoskich, posiekanych lub połówki, do posypania,
- dodatkowa oliwa z oliwek do skropienia.
Jak zrobić carpaccio z pieczonych buraków z musem orzechowym i bratkami?
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Buraki dokładnie umyj (nie obieraj), natrzyj oliwą, solą, pieprzem i opcjonalnie tymiankiem lub rozmarynem.
- Każdego buraka zawiń w folię aluminiową. Piecz przez 45-60 minut, lub do momentu, gdy będą miękkie.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, następnie obierz i pokrój na bardzo cienkie plastry – najlepiej za pomocą mandoliny.
- Do blendera kielichowego lub malaksera wrzuć namoczone i odsączone orzechy włoskie, wodę, czosnek, sok z cytryny i oliwę.
- Blenduj do uzyskania gładkiego, kremowego musu. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na dużym talerzu ułóż cienkie plastry pieczonych buraków, delikatnie zachodząc na siebie, tworząc okrągłe carpaccio.
- Na środku carpaccio lub obok niego, za pomocą łyżki lub szprycy, nałóż porcję musu z orzechów włoskich.
- Posyp świeżymi liśćmi rukoli lub roszponki. Udekoruj jadalnymi kwiatami bratków, orzechami włoskimi i skrop całość odrobiną dobrej jakości oliwy z oliwek.
Menu weselne Kingi Dudy
Wesele uświetniły wyrafinowane dania dostarczone przez catering Kręglickich. Menu wypełnione było potrawami kuchni polskiej w nowoczesnym i eleganckim wydaniu. Dania były oferowane do wyboru. Przekąski miały formę degustacyjną na jednym talerzu. Wśród nich były:
- Zielone szparagi z płatkami dojrzewającego sera korycińskiego i sosem z rzeżuchy
- Tatar z polędwicy wołowej z siekaną szalotką, piklami i kremowym sosem diżońskim
- Carpaccio z pieczonych buraków z musem z orzechów włoskich i kwiatami bratków
- Mus z wędzonego pstrąga z kalarepką i piklowaną rzodkiewką
- Pieczywo, masło, a wedle uznania dostępny był kieliszek zmrożonej wódki
Następnie goście mieli do wyboru dwa rodzaje zup podczas degustacji. Obie propozycje były wykwintne. Dostępny był consommé (klarowny rosół) z bażanta z pierożkami z mięsem bażancim albo krem z białych szparagów z oliwą szczypiorkową. Dania główne występowały w trzech opcjach do wyboru. Uczestnicy wesela mogli skosztować:
- konfitowaną pierś kaczki w sosie z czerwonej porzeczki i rabarbaru, ziemniaki gratin i młode, karmelizowane miodem akacjowym marchewki
- eskalopki cielęce w kremowym sosie z kurkami i koprem, truflowe purée z młodych ziemniaków i grillowane w ziołach cukinie
- risotto z zielonymi szparagami, białym winem i serem Emilgrana
Przyjęcie zakończone było deserem w dwóch wersjach. Goście mogli rozkoszować się delicją czekoladową z czarnym bzem, kremem śmietankowym i kruszonką z orzechów laskowych albo karmelizowanymi płatkami ciasta filo z kremem waniliowym, truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miętą.
Ile kosztował talerzyk na weselu Kingi Dudy?
Proponowane przykładowe menu można znaleźć w ofercie cateringu Kręglickich. Cena takiego menu zróżnicowana jest pod względem doboru dań i liczby gości. Użytkownicy mediów społecznościowych donoszą, że elegancka kilkudaniowa kolacja z możliwością dostępu do napojów bezalkoholowych to koszt od 390 do 430 złotych na osobę.