Wypróbuj przepis na jednogarnkowego kurczaka z ryżem i grzybami
Masz mało czasu, a szukasz pomysłu na pełnowartościowy obiad? Postaw na danie, które zrobisz w jednym garnku. Ten przepis na kurczaka z ryżem, papryką i grzybami to doskonały sposób na szybki posiłek, który nie wymaga długiego zmywania. Oto pomysł na pyszne danie, które łączy w sobie mięso, ryż i warzywa.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | semenovp/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Jednogarnkowy kurczak z ryżem, papryką i grzybami - przepis na codzienny obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g),
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 200 g pieczarek lub innych ulubionych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki do podania.
Jak zrobić jednogarnkowego kurczaka z ryżem, papryką i grzybami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrój kurczaka w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
- Rozgrzej olej w dużym garnku lub głębokiej patelni. Podsmaż mięso na złoty kolor i odłóż na talerz.
- Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Wrzuć na ten sam tłuszcz, podsmaż przez 3 minuty.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę i plasterki pieczarek. Podsmaż całość przez kolejne 5 minut.
- Wsyp ryż, wymieszaj z warzywami, a następnie dolej bulion.
- Dodaj ponownie wcześniej podsmażonego kurczaka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 18-20 minut, aż ryż wchłonie płyn.
- Jednogarnkowego kurczaka z ryżem, papryką i grzybami dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.
- Tuż przed podaniem posyp posiekaną świeżą natką pietruszki i podawaj od razu.
Zachęcam cię do zrobienia tego dania, gdy chcesz zaoszczędzić czas. Zrobisz je w jednym garnku, masz pełny posiłek w 45 minut i możesz dostosowywać go do składników, które trzymasz w lodówce i spiżarni. Wedle uznania paprykę możesz wymienić na cukinię albo dodać kukurydzę z puszki. To jedno z tych dań, które nabiera smaku wraz z odgrzewaniem. Dlatego możesz zrobić porcję na dwa dni. Smacznego!