Zachwycające tiramisu truskawkowe. Boski deser z mascarpone i truskawkami
Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowy deser. Tiramisu truskawkowe wygląda i smakuje obłędnie, ale jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczą biszkopty, krem z mascarpone i świeże truskawki. To idealny deser w maju i czerwcu, kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze, a my chcemy jeść te owoce w każdej postaci. Tiramisu truskawkowe możesz podać np. na Dzień Matki, na chrzciny, komunię lub inną rodzinną uroczystość. Jest tak pyszne i eleganckie, że zastąpi nawet tort urodzinowy. Truskawkowe tiramisu to wariacja na temat klasycznego, włoskiego deseru. W tym przypadku nie moczymy jednak biszkoptów w kawie, ale w soku truskawkowym. Dzięki temu deser jest dobry dla dzieci. W wersji dla dorosłych do soku z truskawek możesz dolać trochę wina. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, robię krem z mascarpone bez jajek. To dobra opcja dla tych, którzy obawiają się dodawać surowe jajka do deseru. Potem wystarczy udekorować tiramisu świeżymi owocami i schłodzić w lodówce.
Tiramisu truskawkowe – przepis na wyborny deser z mascarpone i truskawek
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie.
Porcja: forma 30 × 25 cm.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 2 kg truskawek,
- 500 g mascarpone,
- 350 g biszkoptów,
- 300 g śmietanki 30 procent,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak zrobić tiramisu truskawkowe bez jajek?
Sposób przygotowania:
- Najpierw wybrałam ok. 20 najładniejszych truskawek, które będą potrzebne do dekoracji tiramisu.
- Resztę truskawek drobno pokroiłam, przełożyłam do miski, zasypałam 2 łyżkami cukru, polałam sokiem z cytryny, wymieszałam i zostawiłam na ok. 1,5 godziny. Truskawki w tym czasie puszczą sok, który będzie potrzebny do namoczenia biszkoptów.
- Przygotowałam krem z mascarpone bez jajek. Najpierw ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodałam po łyżce mascarpone, a na koniec esencję waniliową.
- Z truskawek odcedziłam sok do kolejnej miseczki.
- Przygotowałam biszkopty. Każdy biszkopt namoczyłam w soku z truskawek i układałam w przygotowanej formie.
- Na warstwie biszkoptów kładłam pokrojone truskawki, a na nich warstwę kremu z mascarpone.
- Na mascarpone ułożyłam kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i tak dalej.
- Na końcu ułożyłam warstwę kremu z mascarpone, wygładziłam łyżką.
- Tiramisu udekorowałam najładniejszymi pokrojonymi w plasterki truskawkami.
- Wstawiłam deser do lodówki na 3 godziny.