Zamiast wina do risotto dodaj prosecco. Zaskocz swoich gości
Kremowe, aromatyczne i pełne włoskiego charakteru - tak smakuje risotto z prosecco i cukinią. Delikatny ryż, soczysta cukinia, cytrusowa świeżość i musujące prosecco tworzą wyjątkowe połączenie, które zachwyci twoje kubki smakowe. To danie, które łączy prostotę z wyrafinowaniem, a jego przygotowanie jest prostsze, niż myślisz.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | NKMandic/Getty Images
Gabriela Fedyk
Risotto z prosecco i cukinią
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Składniki:Na risotto:
- 150 g ryżu do risotto (np. arborio, carnaroli),
- 1 cebula,
- 2 średnie ząbki czosnku (lub 1 duży),
- 1 cukinia (ok. 250 g),
- 1 cytryna lub limonka,
- 150 ml prosecco,
- 50 g tartego sera (np. parmezan) + ekstra do posypania na koniec,
- 30 g zimnego masła,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz (do smaku),
- świeże zioła (do posypania - opcjonalnie).
- 2 l wody,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 10 ziaren pieprzu,
- 2 łodygi selera,
- kilka gałązek pietruszki,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- 1 ziemniak,
- sól.
Jak zrobić risotto z prosecco i cukinią?
- Przygotuj bulion. Umyj i oczyść warzywa. Marchewkę i ziemniaka pokrój w kostkę, seler w półcentymetrowej plasterki. Cebulę opal na suchej patelni.
- W garnku o pojemności 3 l rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj warzywa i podsmażaj przez chwilę.
- Wlej 2 l zimnej wody, dodaj resztę składników i zagotuj. Trzymaj na minimalnym ogniu, aby był gorący przez cały czas gotowania risotto.
- Umyj cukinię i sparz cytrynę lub limonkę. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię przekrój wzdłuż, a potem pokrój w plasterki w kształcie półksiężyca.
- Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, zeszklij cebulę przez 3-4 minuty, dodaj czosnek i smaż kolejne 30 sekund.
- Do cebuli i czosnku dodaj ryż i smaż przez 1-2 minuty, mieszając, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste.
- Wlej prosecco. Gotuj, mieszając, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
- Dodaj cukinię i smaż przez chwilę.
- Zacznij dolewać bulion. Dodawaj po 1 chochelce, mieszając i czekając, aż ryż wchłonie płyn, zanim dodasz kolejną porcję. Gotuj na średnim ogniu ok. 18-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny lub limonki i trochę wyciśniętego z niej soku.
- Gdy ryż będzie al dente, zdejmij patelnię z ognia, wmieszaj zimne masło i ser. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj na 1 minutę, by odpoczęło i nabrało kremowej konsystencji.
- Risotto przełóż na talerze, posyp dodatkową porcją startego sera i świeżymi ziołami. Smacznego!