Zdrowe desery z kaszą manną lub jaglaną: Rafaello, placuszki lub tarta

Manna i jaglana to często wybierane przez polskie mamy kasze do dziecięcych deserów. Manna niezmiennie od lat króluje w słodkich poczęstunkach dla najmłodszych, natomiast jaglana dopiero od niedawna zyskuje na popularności jako ich składnik. Przedstawiamy propozycje na smakowite i zdrowe desery z kaszą: rafaello z kaszy manny, brownie jaglane,placuszki z kaszy manny, tarta z kaszy manny z owocami i jaglanka budyniowa.
Ciasto z kaszy mannyCiasto z kaszy manny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO
opr. Magda Smoleń

Jaglana i manna - oto zdrowie na talerzu

Kasza jaglana zawiera sporo żelaza, jest fantastycznym źródłem krzemu, który odpowiada za mocne kości i stawy, oraz lecytyny, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację dziecka.
Z kolei kasza manna, bardzo rozdrobniona i praktycznie pozbawiona błonnika, to kasza lekkostrawna i delikatna dla żołądka, szczególnie wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego. Jest też pierwszą glutenową kaszką wprowadzaną do jadłospisu niemowląt.

- Obie kasze są bardzo uniwersalne w kuchni i doskonale sprawdzają się w deserach lub na śniadanie. W prosty sposób można je więc wprowadzić również do diety malucha. Dzięki temu mamy szansę przekonać najmłodszych do jedzenia innych rodzajów kaszy. Warto spróbować! - zachęca Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspertka kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

Rafaello z kaszy manny

Składniki (na ok. 10-15 szt.):

  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • wiórki kokosowe
  • zapach kokosowy

Wykonanie

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło oraz cukier i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę manną oraz wkrapiamy kilka kropel zapachu. Gotujemy parę minut, ciągle mieszając, a potem masę studzimy. Gdy wystygnie, formujemy z niej małe kulki i każdą obtaczamy w kokosie.

Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Brownie jaglane

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • pół szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • pół szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 czekolada mleczna na polewę
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Wykonanie
Płuczemy kaszę na sitku pod gorącą wodą, aby kasza nie była gorzka. Gotujemy wodę i wsypujemy do niej kaszę. Gotujemy ją pod przykryciem 18 minut na małym ogniu, by wchłonęła cały płyn. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy kaszę do wystygnięcia. Następnie rozpuszczamy masło. Jak już się rozpuści, wyłączamy palnik i do gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy, by się roztopiła, po czym odstawiamy całość do ostudzenia (masa może być ciepła).
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do niej czekoladową masę, mąkę, kakao i kaszę, i miksujemy wszystko tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 28x28 cm smarujemy masłem i wylewamy do niej masę. Pieczemy brownie 30 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Czas na polewę! Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią brownie, po czym odstawiamy je do lodówki, by polewa zastygła.
Autorki przepisu: Alaantkoweblw / @alaantkoweblw)

Placuszki z kaszy manny

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • do podania: ulubiony dżem i/lub świeże owoce

Wykonanie
Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy ją ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie oddzielamy żółtka od białek. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy je do kaszy z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno i również delikatnie dodajemy do masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy małe placuszki i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron do przyrumienienia. Podajemy z ulubionymi owocami i/lub dżemem.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Tarta z kaszy manny z owocami


Składniki:
Spód:

  • 230 g mąki
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g kakao


Krem:

  • 500 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki kaszy manny (błyskawicznej)
  • owoce do dekoracji
  • bezbarwna galaretka

Wykonanie
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na 20 minut do lodówki, a po tym czasie rozwałkowujemy je. Formę na tartę o wielkości 24 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je. Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. ryżem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, po tym czasie ściągamy ryż i pieczemy kolejne 15 minut.
Czas na krem! Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło. Wsypujemy powoli kaszę i gotujemy ok. 5 minut. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony spód, dekorujemy owocami i chowamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, a gdy lekko stężeje, rozprowadzamy ją po owocach. Ciasto wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny i po tym czasie jest gotowe do zjedzenia.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Jaglanka budyniowa

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka budyniu
  • 2 łyżki cukru
  • ulubione owoce

Wykonanie
Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dosypujemy kaszę oraz cukier i gotujemy ok. 10-12 minut. Budyń mieszamy z pozostałym mlekiem i dolewamy na koniec, po czym wszystko zagotowujemy. Gotową jaglankę przelewamy do słoika/miseczki i dekorujemy owocami.
Autorka przepisu: Anna Gorgol / @cossiegotuje)

Wybrane dla Ciebie
Tatry: Zaginął turysta. Ratownicy TOPR i HZS prowadzą poszukiwania w rejonie Bystrej
Tatry: Zaginął turysta. Ratownicy TOPR i HZS prowadzą poszukiwania w rejonie Bystrej
Stargard: Szkolenie z obsługi AED dla mieszkańców
Stargard: Szkolenie z obsługi AED dla mieszkańców
Jak wyglądały nasze prababki? Ich rytuały piękna dziś mrożą krew w żyłach
Jak wyglądały nasze prababki? Ich rytuały piękna dziś mrożą krew w żyłach
Koszalin: Jesienny wtorek na targowisku. Zobacz, co znaleźliśmy na stoiskach
Koszalin: Jesienny wtorek na targowisku. Zobacz, co znaleźliśmy na stoiskach
Sośnicowice: Otwarto nową obwodnicę. Mieszkańcy czekali aż 14 lat
Sośnicowice: Otwarto nową obwodnicę. Mieszkańcy czekali aż 14 lat
Słowieńsko: Awaria latarni pod Sławoborzem trwa już 13 miesięcy
Słowieńsko: Awaria latarni pod Sławoborzem trwa już 13 miesięcy
Woj. łódzkie: Klasy wojskowe będą się szkolić w obsłudze dronów. Do programu pilotażowego MON wyznaczono jedną szkołę w województwie
Woj. łódzkie: Klasy wojskowe będą się szkolić w obsłudze dronów. Do programu pilotażowego MON wyznaczono jedną szkołę w województwie
Kraków: Pożar w bloku w Nowej Hucie. Pies musiał być podłączony pod tlen. Ratunku wymagał też przerażony kot
Kraków: Pożar w bloku w Nowej Hucie. Pies musiał być podłączony pod tlen. Ratunku wymagał też przerażony kot
Grudziądz: Pod wpływem alkoholu uciekał na motocyklu przed policją
Grudziądz: Pod wpływem alkoholu uciekał na motocyklu przed policją
Tej choroby nie traktujemy poważnie. Migrena to nie tylko ból głowy
Tej choroby nie traktujemy poważnie. Migrena to nie tylko ból głowy
Nowoczesny e-podpis zrewolucjonizował procesy leasingowe
Nowoczesny e-podpis zrewolucjonizował procesy leasingowe
Gmina Sicienko: Rządowe pieniądze na drogi. W tym roku dzięki dotacjom zrobiono dwie, a to jeszcze nie koniec
Gmina Sicienko: Rządowe pieniądze na drogi. W tym roku dzięki dotacjom zrobiono dwie, a to jeszcze nie koniec