Zdrowy deser, który "robi się sam". Skyrnik na zimno z truskawkami
Skyr to jogurt o wyjątkowej zawartości białka, które wspiera uczucie sytości i procesy regeneracyjne. Jest jednocześnie ubogi w tłuszcz, a dzięki dużej zawartości wapnia dba o zdrowie kości i zębów. Naturalne szczepy bakterii probiotycznych obecne w skyrach wspomagają równowagę mikrobioty jelitowej, więc korzystnie wpływają na trawienie i odporność.
Truskawki to owoce o niskiej kaloryczności i wysokiej wartości. Zawierają duże ilości witaminy C, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Obecność kwasu elagowego dodatkowo wspiera organizm w neutralizacji wolnych rodników. Pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik obecny w truskawkach pobudza perystaltykę jelit i wspiera naturalny detoks.
Taki deser doskonale smakuje sam, ale możesz go też wzbogacić masłem orzechowym, kakao, listkami mięty lub odrobiną gorzkiej czekolady. Doskonały na szybkie drugie śniadanie, podwieczorek lub po prostu w formie alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Dzięki zawartości białka, błonnika i witamin skyrnik stabilizuje poziom cukru we krwi i wspiera zdrowe odżywianie.Jak zrobić skyrnik na zimno? Poznaj prosty przepis na skyrnik z truskawkami!
Składniki na skyrnik na zimno z truskawkami:
- Jogurt naturalny skyr – 1 małe opakowanie (150 g)
- Truskawki świeże lub mrożone – 2 garści (100 g)
- Wafle ryżowe – 3 sztuki (30 g)
- Wiórki kokosowe – 1 łyżeczka ( 3 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Waniliowy aromat spożywczy
Przygotowanie skyrnika na zimno z truskawkami na zimno:
Krok 1: W miseczce umieść jogurt, słodzik i opcjonalnie waniliowy aromat spożywczy. Dokładnie wymieszaj i przełóż na wafle. Wygładź z góry.
Krok 2: Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do naczynia.
Krok 3: Wafle ryżowe pokrusz na kawałki o średniej wielkości i ułóż na spodzie naczynia.
Krok 4: Następnie równomiernie rozłóż jogurt.
Krok 5: Dodaj truskawki i posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 6: Zjedz od razu po przygotowaniu lub po napęcznieniu wafli.