Złociste, gorące i pachnące parmezanem. Frytki z cukinii
Frytki z cukinii - przepis
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 1 kg cukinii,
- 2 jaja,
- 100 g mąki,
- 200 g bułki tartej,
- 100 g parmezanu,
- pieprz (do smaku),
- 1 łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie)
- sól (opcjonalnie).
Jak zrobić chrupiące frytki z cukinii? Koniecznie dodaj parmezan
- Cukinie umyj, odetnij końcówki i pokrój w paski przypominające klasyczne frytki. Jeśli cukinia jest bardzo wodnista, lekko posól kawałki i odstaw na 10 minut, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj panierkę. Do jednej miski nasyp mąkę. W drugiej misce rozbij i roztrzep jajka, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, pieprzem i opcjonalnie oregano.
- Każdy pasek cukinii obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w mieszance bułki z parmezanem i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę z frytkami z cukinii włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 25-30 minut, aż będą złociste i chrupiące. W połowie pieczenia możesz je delikatnie obrócić.
- Najlepiej smakują lekko przestudzone, podane z sosem czosnkowym, jogurtowym lub pikantnym ketchupem. Jeżeli chcesz, możesz je jeszcze oprószyć solą. Smacznego!
Do czego pasują frytki z cukinii z parmezanem?
Cukinia to wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować wiele pysznych dań - zapiekanki, placki (także w wersji keto), kotlety czy parmigianę. Frytki z cukinii z parmezanem to kolejna odsłona, w jaki sposób można przygotować tę letnią dynię. To doskonała przekąska, która nabiera jeszcze więcej smaku w towarzystwie sosu czosnkowego, aioli lub domowego ketchupu. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla - karkówki, grillowanej piersi z kurczaka, żeberek i kiełbasek oraz do ryb. Razem z sałatką ze świeżych pomidorów i mozzarelli mogą stanowić lekki lunch lub obiad. Podane w kubeczkach lub małych koszyczkach będą hitem imprezy. A może masz inny pomysł na frytki z cukinii z parmezanem?