Znudziły Ci się zwykłe kanapki? Spróbuj tej wietnamskiej wersji
Banh Mi to wietnamski przysmak ulicznego jedzenia. Tradycyjnie wypełniana jest marynowanymi warzywami, kolendrą, ogórkiem, pastą z chili oraz różnymi rodzajami białka, od tofu po grillowane mięsa. W wersji z kurczakiem jest lekka i uniwersalna, dzięki czemu doskonale pasuje zarówno na sycące śniadanie, jak i szybki obiad.
Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs, ponieważ jest lekkostrawny, bogaty w białko i witaminy z grupy B, a przy tym niskokaloryczny. Idealnie wpisuje się w dietę osób dbających o sylwetkę, sportowców i wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, ale bez rezygnacji ze smaku. W połączeniu z warzywami i ziołami nie tylko syci, ale też dostarcza cenne składniki wspierające metabolizm, odporność i dobre samopoczucie.
Banh Mi Ga to przykład, że proste składniki mogą tworzyć coś naprawdę wyjątkowego, wystarczy odpowiedni dobór przypraw i odrobina kreatywności.Jak zrobić wietnamską kanapkę z kurczakiem Banh Mi Ga? Poznaj prosty przepis na wietnamską kanapkę z kurczakiem!
Składniki na wietnamską kanapkę z kurczakiem Banh Mi Ga:
- Pierś z kurczaka – 1 średni filet (200 g)
- Bułka grahamka – 1 sztuka (60 g)
- Marchew – 1/2 małej sztuka (40 g)
- Ogórek – 1/2 małej sztuki (50 g)
- Jogurt naturalny skyr – 2/3 małego opakowania (100 g)
- Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Papryka chilli – 1/4 średniej sztuki (5 g)
- Sos rybny – 2 łyżki (20 g)
- Sok z cytryny – 2 łyżki (20 g)
- Miód – 1 łyżeczka (10 g)
- Olej kokosowa – 1 łyżeczka (5 g)
- Sezam – 1 łyżeczka (4 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Ostra papryka
- Kurkuma
- Cynamon
Przygotowanie wietnamskiej kanapki z kurczakiem Banh Mi Ga:
Krok 1: Marchew i ogórka umyj oraz obierz. Następnie odetnij dwa końce i pokrój w bardzo cienkie podłużne plasterki (możesz zrobić to nożem, ale znacznie szybciej i prościej będzie przy użyciu obieraczki/gilotyny/temperówki do warzyw) – im cieńsze plasterki tym lepiej.
Krok 2: Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Niewielki kawałek chilli (ilość dostosuj do własnych preferencji ostrości) umyj i drobno pokrój.
Krok 3: W miseczce umieść marchew, ogórka, cebulę, chilli, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 liść laurowy. Skrop sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na około 10-15 min (lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy smak). W czasie marynowania przygotuj pozostałe składniki.
Krok 4: W osobnej miseczce umieść olej, sos rybny i słodzik. Dodaj szczyptę soli i po około 1/3 łyżeczki każdej przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, kurkuma i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5: Mięso oczyść i osusz. Następnie włóż do przygotowanej marynaty i dokładnie je obtocz. Wstaw do lodówki na około 10-15 min (lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy smak).
Krok 6: Chwilę przed zakończeniem marynowania przygotuj sos: w małym naczyniu umieść jogurt, miód i sezam. Dokładnie wymieszaj.
Krok 7: Rozgrzej patelnię. Po chwili włóż mięso (razem z marynatą). Smaż do osiągnięcia odpowiedniej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 2-5 min na stronę (w zależności od grubości mięsa i mocy kuchenki).
Krok 8: Bułkę przekrój wzdłuż na pół i podgrzej (np. w piekarniku, tosterze lub na patelni). Z marynowanych warzyw wyciągnij liść laurowy. Ciepłe pieczywo posmaruj sosem. Na dole bułki rozłóż warstwowo: połowę warzyw – mięso – połowę warzyw.
Krok 9: Przykryj górą bułki. Zjedz na ciepło lub na zimno.