Zrób posiłek jakiego jeszcze nie było. Spróbuj kotletów po zbójnicku. Prawdziwa uczta!
Gotuj jak zbójnik i zaskocz bliskich! Przygotuj kotlety, które będą prawdziwym hitem. Ten przepis krok po kroku poprowadzi cię przez proces tworzenia soczystych, faszerowanych kotletów schabowych, idealnych na każdą okazję. Niech ten obiad stanie się prawdziwą ucztą!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maryna Voronova
A. Daniluk, K. Puczyńska
Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem
Znudziły ci się zwykłe schabowe? Polecam oryginalny przepis na kotlety po zbójnicku. To usmażone mięso w delikatnie pikantnej panierce, zapieczone z farszem i żółtym serem. Danie jest wyraziste w smaku, sycące i idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje czy imprezę. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno sprawić ci trudności. Kotlety możesz podać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.
Przepis na kotlety po zbójnicku
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja na: 4 kotlety.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 4 kawałki schabu o grubości ok. 1 cm,
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 papryka słodka lub ostra,
- 50 g żółtego sera np. gouda,
- olej lub smalec do smażenia,
- szczypiorek do posypania,
- szczypta soli i pieprzu,
Panierka:
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
Jak zrobić kotlety schabowe po zbójnicku?
Przygotowanie mięsa:
- Kawałki schabu o grubości ok. 1 cm rozbij tłuczkiem.
- Posyp mięso solą i pieprzem.
- Weź dwa naczynia: do pierwszego wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną, wymieszaj.
- Do drugiego naczynia wbij jajko, wsyp słodką i ostrą paprykę i wymieszaj widelcem.
- Panieruj kotlety najpierw w jajku, a później w bułce z mąką.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowanie kotletów po zbójnicku:
- Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Paprykę umyj i usuń z niej nasiona. Pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż pieczarki, cebulę i paprykę. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania ułóż usmażone kotlety.
- Wyłóż na kotlety podsmażone warzywa, a wierzch przykryj startym serem.
- Wstaw kotlety do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Wyjmij, jak tylko ser się ładnie zapiecze (po ok. 15 minutach).
- Podawaj kotlety po zbójnicku na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.