WiadomościNa dawnym polu kukurydzy w Zabrzu, produkują teraz amerykańskie grille marki Weber. Zrobili ich już blisko 2 mln! Zobacz zdjęcia

Na dawnym polu kukurydzy w Zabrzu, produkują teraz amerykańskie grille marki Weber. Zrobili ich już blisko 2 mln! Zobacz zdjęcia

BIZNES. Ciepły weekend, zapach dymu z rozgrzanego rusztu, śmiech przyjaciół, rodzinne rozmowy do późna. Być może grill, przy którym właśnie miłośnicy pieczonego mięsiwa zasiadają gdzieś w Polsce, Europie, a nawet Bliskim Wschodzie powstał… w Zabrzu.
Firma Weber, która zajmuje się produkcją wysokiej klasy grilli.
Firma Weber, która zajmuje się produkcją wysokiej klasy grilli.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Lucyna Nenow
Anna Gumułka

  • Firma Weber, która zajmuje się produkcją wysokiej klasy grilli.Zakład otwarto w Zabrzu w 2021 r. Na początku 2022 r. ruszyła budowa centrum dystrybucyjnego, które zostało uruchomione na przełomie 2022 i 2023 r.
  • Firma Weber, która zajmuje się produkcją wysokiej klasy grilli.
  • Po wycięciu otworów i montażu uchwytów misy są myte.
  • W Zabrzu wyprodukowano już blisko 2 mln grilli.
  • Firma Weber, która zajmuje się produkcją wysokiej klasy grilli.
[1/5] Firma Weber, która zajmuje się produkcją wysokiej klasy grilli.Zakład otwarto w Zabrzu w 2021 r. Na początku 2022 r. ruszyła budowa centrum dystrybucyjnego, które zostało uruchomione na przełomie 2022 i 2023 r.Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Lucyna Nenow

Kilka lat temu na terenie zabrzańskiej części Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, na dawnym polu kukurydzy, ruszyła produkcja amerykańskich grilli światowego potentata - marki Weber.

W Zabrzu produkują amerykańskie grille marki Weber

Zabrzański zakład to jedno z zaledwie kilku miejsc na świecie, gdzie koncern produkuje swoje kultowe grille. Powstało ich już tutaj blisko 2 miliony! Pod jednym dachem działa tam fabryka grilli i centrum dystrybucyjne, które wysyła w świat całą gamę produktów amerykańskiego producenta.

Inteligentny grill komunikuje się z użytkownikiem

Produkowane tam urządzenia dzieli cała epoka od prostych, otwartych palenisk. Dziś to inteligentne centra kulinarne. Rasowy grill master znajdzie tam najróżniejsze akcesoria: rożna, naczynia żeliwne, płyty do pizzy, sensory mierzące temperaturę wewnątrz mięsa i aplikacje mobilne, które – łącząc grill z telefonem – podpowiedzą nawet, kiedy przewrócić stek.

Produkcja to kilka etapów: tłoczenie, mycie, emaliowanie, montaż i pakowanie.

– Z fizycznego punktu widzenia emalia to szkło, ceramika, to powłoka znacznie trwalsza i zdrowsza, niż jakikolwiek lakier, niezwykle odporna na wysokie temperatury, na różne warunki atmosferyczne – wyjaśnia Dawid Gnida, manager inżynierii procesu w zabrzańskim zakładzie Weber.

Zakład otwarto w Zabrzu w 2021 r. Na początku 2022 r. ruszyła budowa centrum dystrybucyjnego, które zostało uruchomione na przełomie 2022 i 2023 r. W 2024 r. uruchomiono nową linię montażu i lakiernię.

– To pokazuje, jak trafna była decyzja o wybudowaniu zakładu właśnie tutaj – mówi Paulina Widera, junior HR business partner.

Obecnie Zakład Produkcyjny i Centrum Dystrybucyjne Weber w Zabrzu ma powierzchnię prawie 75 tys. metrów kwadratowych – to tyle, co 11 boisk piłkarskich. Zatrudnia 440 pracowników, a w szczycie sezonu – który przypada na jesień i zimę – dołącza do nich nawet 300 pracowników tymczasowych.

Grillowanie to cała kultura spędzania wolnego czasu

Firma aktywnie angażuje się w działania charytatywne, koncentrując się na wsparciu seniorów, zwierząt oraz dzieci w lokalnej społeczności - wiele inicjatyw realizowanych jest we współpracy z działającymi w Zabrzu fundacjami, placówkami opiekuńczymi i organizacjami społecznymi.

Właśnie teraz, gdy majówkowe ogrody zapełniają się zapachem kiełbasek, steków i pieczonych warzyw, warto spojrzeć na grill nieco inaczej. Może powstał tuż za rogiem, w Zabrzu? To nie tylko stal i ogień - to cała kultura spędzania wolnego czasu.

Wybrane dla Ciebie