Cebularz znów królem Lublina. Dzień lubelskiego przysmaku
Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji – od warsztatów kulinarnych i tematycznych spacerów, po konkursy z nagrodami, degustacje oraz występy artystyczne. Wszystko po to, by podkreślić znaczenie cebularza w historii i kulturze Lublina.
– Dzień Cebularza to prawdziwe święto lubelskich tradycji kulinarnych, ale też symbol tożsamości miasta i nośnik historii, szczególnie tej związanej ze społecznością żydowską zamieszkującą niegdyś lubelskie Podzamcze. W ubiegłym roku wydarzenie zgromadziło tłumy lublinian i gości, stając się okazją do opowieści o naszym mieście, jego historii i dziedzictwie. Serdecznie zapraszam do udziału w tegorocznej edycji i odwiedzenia „cebularzowego miasteczka” – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczni prezydenta Lublina.
Wydarzenie rozpoczyna się o godz. 13:00 warsztatami przygotowywania cebulowo-makowych prezentów. W programie przewidziano również tematyczne konkursy, pokaz kulinarny od Perłowej Pijalni Piwa – zdobywcy tytułu „Miejsce Inspiracji” – oraz degustacje cebularzy rozdawanych przez hostessy i hostów w stylizacjach z lat 20. XX wieku.
Dla wielbicieli zagadek organizatorzy przygotowali grę miejską śladami cebularza. Z kolei lodziarnia Bosko zaskoczy gości limitowaną edycją lodów o smaku cebularza. Na koniec dnia, o godz. 17:00, wystąpi Duet KuMy – Sztukmistrzowie, prezentując widowisko żonglerskie, które ma przenieść widzów do świata dziecięcej ciekawości.
Tego samego dnia, od godz. 9:00, równolegle odbędzie się festyn „Cebularzowy komiks” w dzielnicy Głusk, na placu zabaw przy dawnym Ratuszu 9 (ul. Głuska 144). Na uczestników czekać będą artystyczne stanowiska do tworzenia komiksów, figur cebulowych, malowania kamyków, a także konkurencje sportowe – od torów przeszkód po zręcznościowe zadania. Za poprawne wykonanie zadań będzie można zdobywać „kolekcjonerskie cebule” wymieniane na nagrody. W programie przewidziano również malowanie twarzy, bańki mydlane oraz wspólne malowanie.