Tłumy na festynie "Cud miód" w Jedlni. Ksiądz Janusz Smerda bohaterem
Wszystko działo się w niedzielę na terenie ogrodów przy parafii świętego Mikołaja w Jedlni, dzięki gościnności proboszcza księdza Janusza Smerdy. To właśnie on dał sygnał do startu 40 rowerzystom, którzy podążyli szlakiem aniołów. Właśnie od rowerowego rajdu zaczęła się ta wyjątkowa impreza. Chwilę potem na scenie pojawiła się orkiestra dęta "Boni Angeli".
"Bohaterem", a może bardziej przewodnim smakiem niedzielnego festynu był miód. To właśnie on przeważał w potrawach, które wystawiono do oceny w drugiej edycji konkursu "Smaki Powiatu". W sumie przystąpiło siedem Kół Gospodyń Wiejskich z II regionu, które zaprezentowały popisowe dania. W ich kompozycjach królował miód – w wersji słodkiej, wytrawnej i zaskakującej.
Jury konkursu miało niełatwe zadanie – każdy talerz opowiadał inną historię, pachniał lokalnością i przyciągał smakiem. Ostatecznie decyzję podjęli: Ewa Tkaczyk – wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Radomskiego, Katarzyna Konopska – wójt gminy Pionki, Jan Siek – radny Powiatu Radomskiego, Kamila Adamska – przedstawicielka Powiatowego Instytutu Kultury, Katarzyna Jakubiak – reprezentująca Starostwo Powiatowe w Radomiu.
To nie była łatwa decyzja. Wszystkie potrawy były wyśmienite, wspaniale pokazane
– mówi Ewa Tkaczyk, przewodnicząca jury.
Pierwsze miejsce zdobyła "Karkówka Królewska z Puszczy" od Koła Gospodyń Wiejskich "Młynareczki" w Jaroszkach – danie inspirowane biesiadami Władysława Jagiełły, pachnące miodem i rozmarynem, godne królewskiego stołu.
II miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich "Raz na Ludowo" za "Śledzie w miodzie" – kulinarną niespodziankę balansującą na granicy słodkości, słoności i kwaśnej świeżości.
III miejsce zajęły "Ziemniaki z twarogiem i miodem spadziowym" od Koła Gospodyń Wiejskich nad Pacynką w Antoniówce – proste danie z duszą, oparte na legendzie z Doliny Pacynki i smaku dzieciństwa.
Pozostałe potrawy również zasłużyły na ogromne uznanie: "Miodzio pieczeń" – klasyczna pieczeń wieprzowa w glazurze miodowej – KGW Jaśce, Pałki z kurczaka w miodzie – danie łączące tradycję z nowoczesnością – KGW "Jedlinianki", Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miodem – nostalgiczna kompozycja inspirowana szlacheckim stołem – KGW "Aktywne Laski", Żeberka w sosie miodowo-śliwkowym – harmonijne połączenie smaków regionalnych i międzynarodowych – KGW „Siczkowianki”.
Festyn to nie tylko konkurs – to również uczta dla ducha i zmysłów! Uczestnicy mogli odwiedzić Średniowieczną Wioskę z pokazami walk rycerskich, sokolnikami, warsztatami rzemieślniczymi i dawną muzyką.
Najmłodsi cieszyli się grami, zabawami i atrakcjami edukacyjnymi. Na licznych stoiskach można było spróbować regionalnych produktów, porozmawiać z pszczelarzami, twórcami ludowymi, Kołami Gospodyń Wiejskich i przedstawicielami instytucji.
Swoje stoiska zaprezentowali m.in. Nadleśnictwa Kozienice i Radom, Kozienicki Park Krajobrazowy, ZSRCKU w Pszczelej Woli, Stowarzyszenie Pszczelarzy Puszczy Kozienickiej, KGW "Lawendowo na Zagóźdźkach", OSP Jedlnia, DPS-y i pracownie terapeutyczne z Dąbrówki Nagórnej oraz Pionek.
Wieczór należał do kultury i muzyki – występy zespołów Kontrast, Kapeli Raz na Ludowo, koncert Etno Collective „Na ziemiach Jagiellonów” oraz taneczny "Miodowy Oberek" zakończyły dzień.
Wielkim zaskoczeniem była niespodzianka od proboszcza parafii, księdza Janusza Smerdy, który wraz z zespołem "Wiara" wykonał niezapomniany utwór "Przeżyj to sam". Publiczność nagrodziła występ owacjami!
Podobało się? Jeśli tak, to może za rok jeśli tylko zespół mnie przyjmie, to zaśpiewamy nawet dwa utwory. Dziękujemy za gromkie brawa
– mówił ksiądz Janusz Smerda
Organizatorami wydarzenia byli: Powiatowy Instytut Kultury, Urząd Gminy Pionki, Powiat Radomski, Parafia pod wezwaniem świętego Mikołaja w Jedlni oraz Stowarzyszenie Jedlni.