Sprytne kulinarne triki. Będziesz gotować jak mistrz kuchni
Surowa cebula w sałatce
Surowa cebula w sałatce może swoim ostrym smakiem zepsuć danie. O ile sprawdzi się w sałatce gyros, gdzie tej ostrości oczekujemy, to w lekkich wiosennych sałatkach może okazać się kulinarnym strzałem w kolano.
Aby temu zapobiec, zacznij korzystać z czerwonej cebuli, która jest dużo delikatniejsza w smaku niż biała. Krój ją na cienkie piórka lub małą kosteczkę. Dodatkowo możesz przepłukać ją zimną wodą, co dodatkowo złagodzi jej smak i aromat.
Idealne mięso na kotlety
Chcesz, aby mięso miało idealną konsystencję? Było kruche i soczyste, a jednocześnie pozbawione żylastej faktury podczas gryzienia? Nie możesz zapomnieć o rozbijaniu go tłuczkiem, co rozluźni włókna i sprawi, że kotlety będą rozpływały się w ustach.
Do tego marynowanie w maślance doskonale zmiękcza mięso. Wystarczy włożyć je na kilka godzin do marynaty i lodówki. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.
Solenie sałatki w idealnym momencie
Pamiętaj, aby sałatkę z warzyw czy owoców solić tylko przed podaniem. W przeciwnym wypadku pozbędziesz się z warzyw nadmiaru wody. Oklapną i nie będą smaczne. A najgorsze jest to, że zamiast sałatki zrobi się zupa.
Sposób na idealny makaron
Jeśli makaron zawsze wydaje ci się rozgotowany, to gotuj go o minutę krócej, niż podaje producent. Makaron sam jeszcze trochę rozmięknie, gdy podasz go z gorącym sosem.
Jak uratować przypaloną potrawę?
Gdy zdarzy ci się coś przypalić, nie mieszaj całej potrawy. Weź drugi garnek i przełóż górną część potrawy do niego. Możesz wtedy dalej ją gotować. Co prawda, reszta nadaje się do wyrzucenia, ale część potrawy nadal jest dobra.
Garnek również możesz łatwo uratować. Wystarczy, że wrzucisz do niego tabletkę do zmywarki i zalejesz wrzątkiem na wysokość przypaleń. Odstaw go na trzy godziny i wtedy wyczyść drewnianą szpatułką. Przypalenia usuniesz bez trudu.