Te warzywa posiej po "zimnych ogrodnikach”, przymrozki mogą im zaszkodzić
Pogoda ma znaczenie. Przymrozki w połowie maja to znane ogrodnikom zjawisko
Maj to prawdziwy rozkwit wiosny, można siać i sadzić wiele gatunków. Przez cały ten okres można postawić m.in. na buraka ćwikłowego, koper czy pietruszkę, są jednak rośliny, które wolą dwie ostatnie dekady. Ciepłolubne warzywa nie radzą sobie z temperaturami w okolicach zera lub poniżej.
„Zimni ogrodnicy” przypadają na 12-14 maja. Określa się to jako falę krótkich przymrozków, nazwa pochodzi od patronów Kościoła katolickiego. Wspominamy wtedy kolejno św. Pankracego, św. Serwacego i św. Bonifacego. Z kolei 15 maja nazywany jest „zimną Zośką”, od patronki św. Zofii. W tym czasie, w nocy, możliwe są spadki temperatur.
Jakie warzywa lepiej posiać po 15 maja? Oto lista
W drugiej połowie maja przeprowadza się siew m.in. ogórków i dyniowatych. Po 15 maja warto więc umieścić w gruncie nasiona:
- ogórków,
- cukinii,
- dyni,
- kabaczka,
- patisona,
- bakłażana,
- pomidorów,
- papryki,
- także kukurydzy.
Można również wysadzić rozsady – selera czy kalafiora.
Warzywa ciepłolubne mają to do siebie, że wzrastają przy korzystnych temperaturach, załamanie pogody mogłoby źle wpłynąć na dalsze plony. Okręg Mazowiecki Polskiego Związku Działkowców przypomina, że warzywa o szybkim tempie wzrostu, np. szczypiorek, koperek czy rzodkiewkę można uprawiać przez niemal cały sezon, wystarczy co kilka tygodni wysiewać nowe nasiona.