To jedzą pacjenci w szpitalach. Oto posiłki, które dostają chorzy w Wielkopolsce
W tym artykule:
Dobry posiłek w szpitalu. Co to za program?
Szpitalne jedzenie fotografują te placówki, które uczestniczą w programie pilotażowym Ministerstwa Zdrowia "Dobry posiłek w szpitalu". To jeden z warunków uczestnictwa w programie. Posiłki powinny też spełniać określone normy. Udostępniony ma być też jadłospis na cały tydzień. Pacjenci mogą się więc na bieżąco zapoznać z tym co będą jedli w czasie pobytu w szpitalu.
Co lecznice dostają w zamian? Pieniądze. Wypłaca im je Narodowy Fundusz Zdrowia. Za udział w programie i spełnianie jego warunków każdy szpital dostaje dodatkowe 25,62 zł dziennie na pacjenta. Fundusz zwyczajowo płaci wyłącznie za leczenie pacjentów, a szpitale wydatki m.in. na jedzenie pokrywają samemu. Te, które biorą udział w programie mogą dołożyć dodatkowe pieniądze do posiłków.
Jedzenie w szpitalach. Na to narzekają pacjenci
Posiłki w szpitalach są wydawane o określonych godzinach. Śniadania dostaje się zwykle między 7 a 9. Obiad jest wydawany około godz. 13, a kolacja - już między 16 a 17. I właśnie to jest jeden z pierwszych powodów do narzekania wśród pacjentów. Ci, którzy zjedzą kolację w porze, o której została wydana, nierzadko są wieczorem głodni.
Inni skarżą się na zbyt małe porcje lub po prostu na to, że jedzenie jest niesmaczne. Ci, którzy znają powiedzenie, że "je się także oczami" mogą narzekać na formę podania posiłków. Faktycznie, ta odbiega czasem od norm.
Na ile dzieje się tak w wielkopolskich szpitalach? Można to sprawdzić na własne oczy, nawet nie będąc pacjentem. Obecnie, w większości przypadków, na stronach internetowych widać, co było do jedzenia danego dnia.
Jakie są wnioski? Niektóre szpitale bardziej zwracają uwagę na to, jak prezentują się wydawane dania, inne mniej. Często o ogólnym wrażeniu decyduje oświetlenie czy jakość aparatu. A czasami oczywiście sama jakość posiłku, który widzimy na talerzu.
Tak je się w szpitalach. To były problemy
W 2022 r. bardziej naukowo do tematu jedzenia w szpitalach podszedł Główny Inspektorat Sanitarny. Wskazał na nieprawidłowości odnotowane w posiłkach. Wśród nich znalazły się:
- małe zróżnicowanie dań,
- zbyt duże użycie w nich produktów wysokoprzetworzonych,
- za mały udział produktów pełnoziarnistych,
- brak informacji o występujących w posiłku alergenach,
- niedobory warzyw i owoców w szpitalnych posiłkach.