Tych rzeczy nie rób we Włoszech. Uchronisz się przed gniewem Włochów
Włoska kuchnia to coś więcej niż jedzenie
To przede wszystkim serce, które Włosi wkładają w przygotowanie każdego posiłku. Nic dziwnego, że cały świat zajada się takimi smakołykami! Popularność włoskich dań jest tak duża, że niemal w każdym kraju można spotkać ich najróżniejsze interpretacje, do których kucharze starają się dodać coś od siebie.
Podczas podróży do Włoch nie licz jednak na zjedzenie pizzy z ananasem. W tym pięknym kraju kulinarne tradycje są wciąż żywe, a mieszkańcy pielęgnują je z ogromną uwagą. Spożywanie posiłków to ważny element włoskiej kultury i jest „obarczone” wieloma zasadami. Jeśli je złamiesz, na pewno spotkasz się z irytacją ze strony wielu Włochów.
Czego nie robić na wakacjach, by nie urazić Włocha?
Tiktokerka o pseudonimie Kala podzieliła się ze swoimi obserwatorami radami, które uchronią ich przed nieprzychylnymi spojrzeniami Włochów. Złam jedną z tych kulinarnych zasad, a niejeden Włoch popatrzy na ciebie z dezaprobatą.
- Pizzy nie należy dzielić. Jedna pizza powinna przypadać na jedną osobę
- Cappuccino pije się tylko do śniadania (i pod żadnym pozorem nie łączy się go z pizzą!)
- We Włoszech makaron zamawia się jako pierwsze danie
- Aperitif, czyli napój alkoholowy przed posiłkiem, na pobudzenie apetytu, pija się między 17:00 a 20:00 (maksymalnie 21:00). Zazwyczaj są to alkohole lekkie. Uwaga! Punkt dotyczy tylko osób dorosłych, które ukończyły 18. rok życia.
- Sera nie łączy się z rybami lub owocami morza
- W większości przypadków w kuchni włoskiej używa się oliwy zamiast masła
- Na talerzu nie zostawia się sosu. „Fare la scarpetta” to ważny punkt każdego posiłku. Polega na wytarciu resztek sosu z talerza za pomocą kawałka chleba.