12 szefów kuchni zmierzy się o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. Rywalizacja o Puchar Prezydenta Poznania już wkrótce!
W tym artykule:
Wielkopolski Kucharz Roku 2025
To już 10. edycja najbardziej prestiżowego konkursu dla szefów kuchni w Wielkopolsce. W tym roku objęta została patronatem honorowym wojewody wielkopolskiej Agaty Sobczyk i prezydenta Poznania Jacka Jaśkowiaka, a także patronatem medialnym "Głosu Wielkopolskiego".
12 wybranych w eliminacjach kucharzy z całego kraju rywalizować będzie przy pomocy:
- przystawki amuse-bouche, czyli "czekadałka", do wyrobu którego będą musieli użyć orzechów laskowych, napoju roślinnego Alpro i dowolnego produktu marki Bezgluten,
- dania głównego, w skład którego wchodzić muszą: tradycyjna dla kuchni wielkopolskiej kaczka oraz maliny i ciasto makaronowe.
Przed konkursem, który w tym roku odbędzie się w Villi Natura w Dolsku, podpisany zostanie Manifest "Motylkowych Kucharzy o Zrównoważonej Gastronomii" - deklaracja wspólnych wartości i zobowiązań środowiska wobec idei zrównoważonego rozwoju. Konkurs odbędzie się na dzień przez Dniem Zrównoważonej Gastronomii ustanowionym przez ONZ i UNESCO.
Oni zmierzą się o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025
- Przemysław Szwak z restauracji Modra w hotel K52 we Wrocławiu,
- Bartłomiej Brzozowski ze Stena Line Polska,
- Kamil Tomczak z restauracji Belle Epoque w Kaliszu,
- Arkadiusz Kulczyński z restauracji Rusałka Widok ze Smakiem w Poznaniu,
- Konrad Tomaszewski z restauracji hotelu Blow Up Hall w Poznaniu,
- Jacek Woźny z The Time, Młyńska 12 w Poznaniu,
- Dominik Lorek z Lemon Resort Spa w Gródku nad Dunajcem,
- Paweł Stępniak z hotelu Fabryka Wełny z Pabianic,
- Bartosz Gorgol z Kamienicy nr 6 w Aleksandrowie Łódzkim,
- Bartosz Alboszta z restauracji Z Drugiej Strony Lustra ze Szczecina,
- Damian Kobylecki z restauracji hotelu Courtyard by Marriott ze Szczecina
- Krzysztof Klimaszewski z Brasserie Selgros w Mysiadle.
W rezerwie oczekuje Michał Świątkowski z centrum konferencyjno-bankietowego Dwie Rzeki w Podkamyczu.
Chłodnik z kiszonego ogórka zachwycił w 2024 r.
W 2024 r. tytuł trafił w ręce Jakuba Żymelskiego z hotelu i restauracji Antonińska City w Lesznie. Jurorów zachwycił jego chłodnik z kiszonego ogórka, piana z jabłka i buraka, piklowane warzywa i ciastko z sepią. Drugie miejsce zajął Bartłomiej Brzozowski ze Stena Line Polska, a trzecie Paweł Stępniak z hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.
Pracę 9 szefów kuchni oceniało jury, w skład którego wchodzili m.in. legendarny szef Kurt Scheller, Miss Polonia 1992, producentka "Kulinarnych podróży Roberta Makłowicza", a od 20 autorka książek kucharskich i restauratorka Ewa Wachowicz oraz Robert Sowa, były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej.
Zwycięzcy konkursu Wielkopolski Kucharz Roku w poprzednich latach:
- 2014 - Bartosz Budzyński, wówczas zastępca szefa kuchni restauracji Brovaria w Poznaniu,
- 2015 - Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Niffty No.20 w Hotelu Puro w Poznaniu,
- 2016 - Paweł Salamon, szef kuchni hotelu Smolarnia koło Trzcianki,
- 2017 - Maciej Kobylański, szef kuchni Dwór Stary Chotów,
- 2018 - Marcin Borowczyk, z-ca szefa kuchni restauracji Blow Up Hall w Poznaniu,
- 2019 - Michał Kozłowski, z-ca szefa kuchni w restauracji Nifty No.20 w Hotelu Puro w Poznaniu,
- 2022 - Paweł Kubera z Restauracji Podanie w Poznaniu,
- 2023 - Serhij Kurmyszew z Oregano & Wine w Poznaniu,
- 2024 - Jakub Żymelski z restauracji hotelu Antonińska Resort Spa w Lesznie.