WAŻNE
TERAZ

Łomot w lokalnej Polsce. Nawet 15 proc. głosów przeszło z KO do PiS

12 szefów kuchni zmierzy się o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. Rywalizacja o Puchar Prezydenta Poznania już wkrótce!

17 czerwca w Dolsku 12 szefów kuchni z całej Polski zmierzy się o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku i Puchar Prezydenta Miasta Poznania. Uczestnicy będą mieli za zadanie przygotować przystawkę typu amuse bouche oraz danie główne z kaczką. Kto okaże się najlepszy w tym roku?
12 szefów kuchni zmierzy się o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. Rywalizacja o Puchar Prezydenta Poznania już wkrótce!pixabay
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Szymon Paź

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

To już 10. edycja najbardziej prestiżowego konkursu dla szefów kuchni w Wielkopolsce. W tym roku objęta została patronatem honorowym wojewody wielkopolskiej Agaty Sobczyk i prezydenta Poznania Jacka Jaśkowiaka, a także patronatem medialnym "Głosu Wielkopolskiego".

12 wybranych w eliminacjach kucharzy z całego kraju rywalizować będzie przy pomocy:

  • przystawki amuse-bouche, czyli "czekadałka", do wyrobu którego będą musieli użyć orzechów laskowych, napoju roślinnego Alpro i dowolnego produktu marki Bezgluten,
  • dania głównego, w skład którego wchodzić muszą: tradycyjna dla kuchni wielkopolskiej kaczka oraz maliny i ciasto makaronowe.

Przed konkursem, który w tym roku odbędzie się w Villi Natura w Dolsku, podpisany zostanie Manifest "Motylkowych Kucharzy o Zrównoważonej Gastronomii" - deklaracja wspólnych wartości i zobowiązań środowiska wobec idei zrównoważonego rozwoju. Konkurs odbędzie się na dzień przez Dniem Zrównoważonej Gastronomii ustanowionym przez ONZ i UNESCO.

Oni zmierzą się o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025

  1. Przemysław Szwak z restauracji Modra w hotel K52 we Wrocławiu,
  2. Bartłomiej Brzozowski ze Stena Line Polska,
  3. Kamil Tomczak z restauracji Belle Epoque w Kaliszu,
  4. Arkadiusz Kulczyński z restauracji Rusałka Widok ze Smakiem w Poznaniu,
  5. Konrad Tomaszewski z restauracji hotelu Blow Up Hall w Poznaniu,
  6. Jacek Woźny z The Time, Młyńska 12 w Poznaniu,
  7. Dominik Lorek z Lemon Resort Spa w Gródku nad Dunajcem,
  8. Paweł Stępniak z hotelu Fabryka Wełny z Pabianic,
  9. Bartosz Gorgol z Kamienicy nr 6 w Aleksandrowie Łódzkim,
  10. Bartosz Alboszta z restauracji Z Drugiej Strony Lustra ze Szczecina,
  11. Damian Kobylecki z restauracji hotelu Courtyard by Marriott ze Szczecina
  12. Krzysztof Klimaszewski z Brasserie Selgros w Mysiadle.

W rezerwie oczekuje Michał Świątkowski z centrum konferencyjno-bankietowego Dwie Rzeki w Podkamyczu.

Chłodnik z kiszonego ogórka zachwycił w 2024 r.

W 2024 r. tytuł trafił w ręce Jakuba Żymelskiego z hotelu i restauracji Antonińska City w Lesznie. Jurorów zachwycił jego chłodnik z kiszonego ogórka, piana z jabłka i buraka, piklowane warzywa i ciastko z sepią. Drugie miejsce zajął Bartłomiej Brzozowski ze Stena Line Polska, a trzecie Paweł Stępniak z hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.

Pracę 9 szefów kuchni oceniało jury, w skład którego wchodzili m.in. legendarny szef Kurt Scheller, Miss Polonia 1992, producentka "Kulinarnych podróży Roberta Makłowicza", a od 20 autorka książek kucharskich i restauratorka Ewa Wachowicz oraz Robert Sowa, były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej.

Zwycięzcy konkursu Wielkopolski Kucharz Roku w poprzednich latach:

  • 2014 - Bartosz Budzyński, wówczas zastępca szefa kuchni restauracji Brovaria w Poznaniu,
  • 2015 - Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Niffty No.20 w Hotelu Puro w Poznaniu,
  • 2016 - Paweł Salamon, szef kuchni hotelu Smolarnia koło Trzcianki,
  • 2017 - Maciej Kobylański, szef kuchni Dwór Stary Chotów,
  • 2018 - Marcin Borowczyk, z-ca szefa kuchni restauracji Blow Up Hall w Poznaniu,
  • 2019 - Michał Kozłowski, z-ca szefa kuchni w restauracji Nifty No.20 w Hotelu Puro w Poznaniu,
  • 2022 - Paweł Kubera z Restauracji Podanie w Poznaniu,
  • 2023 - Serhij Kurmyszew z Oregano & Wine w Poznaniu,
  • 2024 - Jakub Żymelski z restauracji hotelu Antonińska Resort Spa w Lesznie.

Wybrane dla Ciebie

W ROD "Kolejarz" w Malborku uprawiają, gotują, inwestują i będą gospodarzami wojewódzkiego Dnia Działkowca
W ROD "Kolejarz" w Malborku uprawiają, gotują, inwestują i będą gospodarzami wojewódzkiego Dnia Działkowca
Sąd apelacyjny zdecyduje o skazanym w Bydgoszczy Wojciechu O. Chodzi o grożenie "kijem na poselski ryj"
Sąd apelacyjny zdecyduje o skazanym w Bydgoszczy Wojciechu O. Chodzi o grożenie "kijem na poselski ryj"
Kolejny etap przebudowy ulicy w Koszalinie. Tak przebiegają prace
Kolejny etap przebudowy ulicy w Koszalinie. Tak przebiegają prace
Skradzione hondy w Rzeszowie. Detektyw tłumaczy, co mogło się z nimi stać
Skradzione hondy w Rzeszowie. Detektyw tłumaczy, co mogło się z nimi stać
Nowy fungicyd tymczasowo dopuszczony do ochrony buraka cukrowego
Nowy fungicyd tymczasowo dopuszczony do ochrony buraka cukrowego
Florianek strzeże Komendy Powiatowej PSP w Malborku. Instalacja artystyczna powstała na 80-lecie straży pożarnej
Florianek strzeże Komendy Powiatowej PSP w Malborku. Instalacja artystyczna powstała na 80-lecie straży pożarnej
Ranking najlepszych fotelików do karmienia – który model wybrać?
Ranking najlepszych fotelików do karmienia – który model wybrać?
Zastawili pułapkę na złodzieja rowerów. Złapali go na gorącym uczynku
Zastawili pułapkę na złodzieja rowerów. Złapali go na gorącym uczynku
Wrocław. Tłumy odwiedziły Bulwar Dunikowskiego
Wrocław. Tłumy odwiedziły Bulwar Dunikowskiego
Efekt obserwatora. Czy samo patrzenie zmienia rzeczywistość?
Efekt obserwatora. Czy samo patrzenie zmienia rzeczywistość?
Festiwal Delicje 2025 we Wrocławiu. Trzy dni kulinarnych atrakcji
Festiwal Delicje 2025 we Wrocławiu. Trzy dni kulinarnych atrakcji
Udany Dzień Dziecka z Guzowiankami w szkole w Chwałowicach
Udany Dzień Dziecka z Guzowiankami w szkole w Chwałowicach