Akcja kulinarna w Poznaniu. Będzie smaczne lato z tradycyjną kuchnią
Smaczne lato
Mieszkańcy Wielkopolski oraz turyści będą mieli okazję, by odkryć bogactwo wielkopolskich smaków. Wybrane restauracje, które na co dzień sięgają po lokalne produkty i inspirują się kuchnią regionalną oraz tradycją domowego gotowania przygotują specjalne menu.
– Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości - mówi Jan Mazurczak, prezes zarządu stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), która koordynuje akcję.
Każda restauracja biorąca udział w projekcie samodzielnie komponuje menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy. To najczęściej trzy dania, ale ich liczba, styl podania i cena zależy od charakteru lokalu. Będą też propozycje dodatkowe, takie jak pairing dań z winami, piwami rzemieślniczymi i napojami bezalkoholowymi. Wszystkie potrawy jednak łączy konieczność zawartości, czyli składników regionalnych z Wielkopolskich, lub odwołania się do lokalnej tradycji kulinarnej.
Spodziewać się można takich klasyków, jak pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Na lato idealną propozycją będą sezonowe warzywa i owoce: bób, szparagi, hyćka (czyli kwiaty czarnego bzu), rabarbar, a nawet niedoceniane mirabelki.
Nowe menu degustacyjne w wybranych restauracjach Poznania i okolicy to efekt działań PLOT na rzecz promocji lokalnej gastronomii.
– Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
W akcji biorą udział następujące restauracje:
- A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
- Bazar 1838,
- Concordia Taste,
- CUCINA (wyróżnienie Michelin),
- Dwór Skrzynki 1871,
- Figa (Plewiska),
- Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
- Hyćka,
- Hotel NH Poznań,
- Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
- Po Swojemu,
- POSTO (wyróżnienie Michelin),
- Ratuszova,
- SPOT. (wyróżnienie Michelin),
- The Time (wyróżnienie Michelin),
- Złota Kaczka.
– Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – dodaje Jan Mazurczak.
Ze względu na wyjątkowy charakter oferty, goście są proszeni o wcześniejszy kontakt z wybraną restauracją i dokonanie rezerwacji z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.