Aleksandrów Kujawski: Warsztaty kulinarne dla dzieci w MCK

Przez trzy dni w Miejskim Centrum Kultury w Aleksandrowie Kujawskim najmłodsi mieszkańcy regionu uczą się gotować tradycyjne, kujawskie potrawy. Wspólnie z doświadczonym kucharzem odkrywają smaki, które pamiętają nasze babcie - i tworzą własne kulinarne historie.
Warsztaty kulinarne w MCK w Aleksandrowie KujawskimWarsztaty kulinarne w MCK w Aleksandrowie Kujawskim
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | EF
Ewelina Fuminkowska
  • Warsztaty kulinarne w MCK w Aleksandrowie Kujawskim
  • Warsztaty kulinarne w MCK w Aleksandrowie Kujawskim
  • Warsztaty kulinarne w MCK w Aleksandrowie Kujawskim
  • Warsztaty kulinarne w MCK w Aleksandrowie Kujawskim
[1/4] Warsztaty kulinarne w MCK w Aleksandrowie Kujawskim Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Ewelina Fuminkowska

Przez trzy dni w Miejskim Centrum Kultury w Aleksandrowie Kujawskim królować będzie zapach smażonych racuchów, parujących ziemniaków i delikatnego ciasta pierogowego. Wszystko za sprawą warsztatów kulinarnych "Kujawskie smaki i tradycje", podczas których najmłodsi mieszkańcy regionu zamieniają się w prawdziwych kucharzy.

Tłumy w małym miasteczku. Kolejki na każdym kroku

W zajęciach bierze udział szesnaścioro dzieci i młodzieży. Przez trzy dni gotują, eksperymentują i... uczą się smakować Kujawy. Warsztaty prowadzi kucharz Fabian Budnik, który - jak sam żartuje - "w niejednym garnku już namieszał".

- Trochę podróżowałem i miałem okazję gotować na całym świecie. Pochodzę z Trójmiasta, ale do Torunia przyciągnęła mnie miłość. Teraz mogę tę swoją kulinarną pasję przekazywać najmłodszym i wspólnie odkrywać z nimi kujawskie smaki - opowiada z uśmiechem.

W pracy wspiera go pani Jagoda Klaman, czuwająca nad tym, by mali kucharze bezpiecznie i z radością poznawali nowe przepisy.

W czwartek, 20 listopada, dzieci przygotowywały tradycyjne "dziady" - małe kotleciki z gotowanych ziemniaków. Zapach smażenia szybko wypełnił całą salę. W piątek na patelniach będą lądowały puszyste racuchy, a sobota upłynie pod znakiem lepienia pierożków. Zwieńczeniem każdych warsztatów jest wspólna uczta i degustacja potraw, które - choć proste - kryją w sobie historię i domowe ciepło.

- Kuchnia regionalna ma w sobie coś wyjątkowego. Często to potrawy, o których zapomnieliśmy, a które warto przywracać. W różnych domach robi się je trochę inaczej - i to jest piękne. Kuchnia daje nam wolność: możemy mieszać, próbować i tworzyć własne wersje tradycji - podkreśla Fabian Budnik.

Najmłodsi uczestnicy są zachwyceni możliwością pracy jak w prawdziwej kuchni. Uczą się kroić, mieszać, ważyć składniki i - co najważniejsze - współpracować.

- Bardzo mi się podobało! Na początku poznaliśmy wszystkie sprzęty i mogliśmy zrobić dużo więcej niż w domu. A jak rozsypaliśmy mąkę, nikt nie kręcił głową! - śmieje się jeden z małych kucharzy.

- Warsztaty w MCK to nie tylko spotkanie z regionalną kuchnią, lecz także okazja do odkrywania nowych smaków, budowania pewności siebie i rozwijania kreatywności. A kiedy z zapałem mieszamy w garnkach i lepimy ciasto, widać, że tradycja w Aleksandrowie Kujawskim ma się naprawdę dobrze - dodał Norbert, jeden ze starszych uczestników.

Poczynaniom kucharzy przyglądali się rodzicem, którzy z radością zamienili się rolami z dziećmi.

Wybrane dla Ciebie
Lipno: WTZ rękodziełem stoi. W każdym sezonie pojawia się coś nowego
Lipno: WTZ rękodziełem stoi. W każdym sezonie pojawia się coś nowego
Łódzkie: Program "wŚrodek". Zaśmiecony las, za który nikt nie odpowie
Łódzkie: Program "wŚrodek". Zaśmiecony las, za który nikt nie odpowie
Wągrowiec: Jesień życia nie oznacza samotności i czasu spędzanego pośród czterech ścian. Wiedzą to seniorzy z Dziennego Domu Seniora
Wągrowiec: Jesień życia nie oznacza samotności i czasu spędzanego pośród czterech ścian. Wiedzą to seniorzy z Dziennego Domu Seniora
Powiat gnieźnieński: Komunikat weterynarii ws. kurek z fermy z ND
Powiat gnieźnieński: Komunikat weterynarii ws. kurek z fermy z ND
Opatów: Środa na targu. Największe hity - choinki, iluminacje i bielizna w świąteczne wzory
Opatów: Środa na targu. Największe hity - choinki, iluminacje i bielizna w świąteczne wzory
IKP bije rekordy. Coraz częściej korzystamy z dokumentacji online
IKP bije rekordy. Coraz częściej korzystamy z dokumentacji online
Piła: Płatny parking przy dworcu PKP. Koniec z darmowym postojem
Piła: Płatny parking przy dworcu PKP. Koniec z darmowym postojem
Szamocin: Jarmark Bożonarodzeniowy. Zapach pierników i zbiórka
Szamocin: Jarmark Bożonarodzeniowy. Zapach pierników i zbiórka
Ten zasiłek dostaniesz nawet przy wyższych dochodach
Ten zasiłek dostaniesz nawet przy wyższych dochodach
"Ranczo" wraca! Sprawdziliśmy, jak dziś wygląda miasteczko Wilkowyje
"Ranczo" wraca! Sprawdziliśmy, jak dziś wygląda miasteczko Wilkowyje
Łużna: Nagroda ekoLidera za inwestycje w wodę i środowisko
Łużna: Nagroda ekoLidera za inwestycje w wodę i środowisko
Warszawa: Niezwykła akcja policjantów w szpitalu dziecięcym
Warszawa: Niezwykła akcja policjantów w szpitalu dziecięcym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥