Białystok: Wyniki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Sześć głównych nagród - "Pereł 2025" - zdobyli przedstawiciele Podlaskiego w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Wśród laureatów jednego z najstarszych, krajowych konkursów kulinarnych są przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich i indywidualni twórcy tradycyjnych, podlaskich smakołyków. Podlascy laureaci konkursu zaprezentowali swoje wyroby po poniedziałkowej sesji sejmiku województwa podlaskiego. Od władz województwa otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówPodlascy laureaci konkursu zaprezentowali swoje wyroby podczas poniedziałkowej sesji sejmiku województwa podlaskiego
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | fot. Wojciech Wojtkielewicz
opr. (wal)
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
[1/5] Podlascy laureaci konkursu zaprezentowali swoje wyroby podczas poniedziałkowej sesji sejmiku województwa podlaskiego Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | fot. Wojciech Wojtkielewicz

To dzięki waszej pracy ta nasza tradycja podlaska może być próbowana w całym kraju - dziękował w poniedziałek [27.10] laureatom marszałek Łuksza Prokorym podczas prezentacji po zakończonej sesji sejmiku.

Jaką partią będzie KO? Zdecydowana odpowiedź premiera

Wśród nich była między innymi Barbara Andrejuk, wytwórczyni podlaskich hałuszków. To znana w południowo-wschodniej części województwa podlaskiego potrawa z ciasta ziemniaczanego.

To danie pamiętam jeszcze z dzieciństwa i bardzo chciałam je promować - przyznałaproducentka.

Ogólnopolski Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną odbywa się od 2000 roku. To jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Województwo Podlaskie od wielu lat aktywnie uczestniczy w tym wydarzeniu jako współorganizator - za pośrednictwem Biura Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, które wspiera rozwój i promocję naszych producentów regionalnych.

Zmagania toczą się w obrębie czterech kategorii:

  1. produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego;
  2. produkty i przetwory pochodzenia roślinnego;
  3. napoje regionalne;
  4. dania i potrawy regionalne

Finał wojewódzki odbył się w tym roku 29 sierpnia w Zespole Szkół Kształcenia Rolniczego w Marianowie, a finał krajowy w Poznaniu w dniu 28 września. Ze spotkania w Poznaniu przedstawiciele Podlaskiego przywieźli sześć nagród, czyli kulinarnych "Pereł". Są to:

I. Produkt

Kawał Mięcha -,, Dażynka" WAW. SP ZO.O. - firma jest członkiem bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego

Produkt wieprzowy, który stanowi bezpośrednie nawiązanie do wielowiekowych tradycji kulinarnych Podlasia nadbużańskiego. W domach wiejskich od pokoleń przygotowywano mięsa w taki sposób, aby mogły być przechowywane przez całą zimę oraz stanowiły pożywienie w czasie żniw czy prac polowych. Konserwy mięsne, obok wędlin i kiszonek, były stałym elementem spiżarni - symbolem zaradności i dbałości o rodzinę. Receptury na ich przygotowanie opierały się na prostocie: duża ilość mięsa, naturalne przyprawy i tradycyjne metody konserwacji, które pozwalały zachować smak i wartości odżywcze. "Kawał Mięcha" jest kontynuacją tej tradycji - powstał w rodzinnej masarni w Rotkach zlokalizowanej w powiecie siemiatyckim, w gminie Drohiczyn. Jego receptura, opracowana i udoskonalana przez pokolenia, pozostaje wierna dawnym zwyczajom kulinarnym ziem nadbużańskich.

Skruzdelynas - Aldona Szupszyńska ,,RAGUOLIS" - producent z bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego

Litewski wyrób cukierniczy mający bardzo starą tradycję kulinarną, gdyż jeszcze za czasów Księcia Witolda (XIV-XV w.) ozdabiał szlacheckie stoły. Ciasto mrowisko zawsze stawiano razem ze ,,Stuliśćcem" i rogalikami ,,Dzūkeliai". Przepis na skruzdelynas jest od dawna przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ze względu na precyzję jego wykonania udomowił się w rodzinach litewskich w Puńsku i jego okolicach. Jest przyrządzany z chrustów, czyli ciasta smażonego w głębokim tłuszczu, których metoda podawania zmieniała się z biegiem lat, aby urozmaicić stoły na szczególne okazje (wesela. chrzciny) i święta.

Podlaskie hałuszki (podlaskie hałoczki) - Barbara Andrejuk

To znana w południowo-wschodniej części województwa podlaskiego potrawa z ciasta ziemniaczanego. Jej nazwa zależy od wsi, w której jest przygotowywana (nazwa "hauki" jest mniej znana, używana jedynie w Koszelach i Tofiłówce - pow. hajnowski), jednak podstawą zawsze są gotowane ziemniaki. Uformowane kluski wykłada się na blachę wysmarowaną olejem i piecze, kiedyś w piecu chlebowym lub piecu kaflowym, współcześnie w piekarniku. Upieczone, zarumienione i chrupiące kluski po wyjęciu podaje się jako osobne danie główne.

Kapusta kiszona Dzuków - KGW w Przystawańcach

Od niepamiętnych czasów na pograniczu Polski z Litwą, gdzie mieszkają Dzukowie, jest uprawiana kapusta ,,Kamienna Głowa", która jest późną odmianą kapusty białej. Znana z dużych, bardzo zwartych, kulistych lub lekko spłaszczonych główek o wadze 3,5-4,5 kg, które doskonale nadają się do kiszenia i przechowywania. Dawniej na Sejneńszczyźnie kapusta kiszona była nieodłącznym elementem diety mieszkańców tych terenów, służąc jako źródło witamin oraz jako kluczowy składnik zimowych i postnych potraw, takich jak zupy czy farsze, a także potraw wigilijnych.

Porzeczkówka - Alicja Sienkiewicz-Dawidowska KGW w Rudzie

Na skraju wsi Ruda, gdzie piaszczyste drogi przecinają się zielonymi pasami łąk i ciemnych lasów, za każdym płotem rosną krzaki czerwonej porzeczki. Latem, gdy owoce dojrzewają, gałęzie uginają się od ciężaru błyszczących rubinowych koralików. To właśnie wtedy zaczyna się czas na poczekówkę, która ma długą historię we wsi, gdyż starsze osoby wspominają, że ich babcie stawiały na rubinowy napój.

II. Potrawa

KGW "Sami Swoi" z Filipowa - Raczanka z Filipowa + Babie uszy z okrasą i sosem pokrzywowym.

Zupa z raków, kiedyś popularna także w ubogich domach, dzisiaj rarytas. Była jednym z tych dań, do których składniki były łatwo osiągalne. Warzywa z ogródka, a raki z licznych czystych wtedy rzek i jezior. Zupę można doprawić śmietaną. Babie uszy to kluski, podawano je i na słodko, i na słono. Z ciasta (mąka zaparzona wodą) formowane są kluseczki przy użyciu specjalnej tarki.

Wybrane dla Ciebie
Zabił kochankę z dzieckiem. Zbrodnię odkryto dopiero po latach
Zabił kochankę z dzieckiem. Zbrodnię odkryto dopiero po latach
Wrocław: Wiesz, że mieszkasz na cmentarzu? W mieście było kiedyś ponad sto nekropolii
Wrocław: Wiesz, że mieszkasz na cmentarzu? W mieście było kiedyś ponad sto nekropolii
Bielsk Podlaski: 27-letni przemocowiec złamał zakaz zbliżania i zaatakował byłą dziewczynę w pracy
Bielsk Podlaski: 27-letni przemocowiec złamał zakaz zbliżania i zaatakował byłą dziewczynę w pracy
Kraków: Niezwykłe projekty Shigeru Bana w Muzeum Manggha
Kraków: Niezwykłe projekty Shigeru Bana w Muzeum Manggha
Woj. lubelskie: Rak szlachetny zamieszka w rzekach. "Sympatyczny skorupiak"
Woj. lubelskie: Rak szlachetny zamieszka w rzekach. "Sympatyczny skorupiak"
Gniezno: Organizacja ruchu podczas Wszystkich Świętych i Zaduszek
Gniezno: Organizacja ruchu podczas Wszystkich Świętych i Zaduszek
Katowice: Ile kosztują znicze i kwiaty przed Wszystkimi Świętymi? Sprawdziliśmy ceny przy cmentarzach
Katowice: Ile kosztują znicze i kwiaty przed Wszystkimi Świętymi? Sprawdziliśmy ceny przy cmentarzach
Jaworzno: Znamy zwycięskie projekty budżetu obywatelskiego 2026
Jaworzno: Znamy zwycięskie projekty budżetu obywatelskiego 2026
Al przewiduje, co kupisz. Sztuczna inteligencja zmienia handel
Al przewiduje, co kupisz. Sztuczna inteligencja zmienia handel
Zielona Góra: Wypadek na DK32. Zderzenie trzech samochodów, droga zablokowana
Zielona Góra: Wypadek na DK32. Zderzenie trzech samochodów, droga zablokowana
Zielona Góra: Wypadek. Maleńkie dziecko w szpitalu
Zielona Góra: Wypadek. Maleńkie dziecko w szpitalu
Słupsk: Nowy dyrektor w Teatrze Lalki "Tęcza"
Słupsk: Nowy dyrektor w Teatrze Lalki "Tęcza"