Bielsko-Biała: Kultowy Festiwal Golonki zbliża się wielkimi krokami. Wiem, co będzie nowością tegorocznej edycji
Jesień w Beskidach z Festiwalem Golonki
- Festiwal Golonki to historia tego hotelu. Odbywa się już po raz 29. W poprzednich latach bardzo licznie te imprezy były odwiedzane przez mieszkańców osiedla Złote Łany i w ogóle Bielska-Białej. Staramy się więc kontynuować te tradycje - powiedziała na dzisiejszej konferencji prasowej Anna Korpanty, dyrektor generalny bielskiego hotelu Ibis Styles.
Dodała, że Festiwal Golonki został reaktywowany w ubiegłym roku po krótkiej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa.
"To skandal". Nagrała to co działo się przed paczkomatem. Mamy komentarz Inpostu
Różne wariacje na temat golonki
Podczas tegorocznej edycji będzie można spróbować golonki przyrządzanej na kilka sposobów, m.in. zapiekaną z jabłkami i śliwkami, po cygańsku, z borowikami. Nowością będzie właśnie golonka z jabłkami i śliwkami.
Mirosław Bogdański, szef kuchni restauracji Magura w hotelu Ibis Styles wyjaśnił, że przygotowanie takiej golonki trwa kilka dni. Najpierw trzeba ją zamarynować przez cztery, pięć dni w zalewie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych i czosnku.
- Następnie golonkę nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Faszerujemy śliwką i jabłkiem. Zapiekamy taką golonkę na smalcu z dodatkiem warzyw w piekarniku około trzy godziny w temperaturze 150 stopni, podlewając wywarem - wyjaśnił Mirosław Bogdański.
Festiwal Golinki będzie trwał przez cały październik, ale warto zarezerwować sobie czas na 18 października, kiedy to o godz. 18.00 degustację uświetni wystąp kapeli Kwaśnica Bavarian Band.
Hotel z fiatem 126p w tle
Hotel Ibis Styles jest najstarszym czynnym hotelem w Bielsku-Białej. Motywem przewodnim we wnętrzach obiektu jest historia bielskiej motoryzacji z fiatem 126p na czele. Dlaczego? Ano dlatego, że w 1972 roku w Bielsku-Białej rozpoczęto budowę hotelu pracowniczego Fabryki Samochodów Małolitrażowych o nazwie Hotel Maluch. Miał to być hotel miejski, ale ostatecznie w styczniu 1983 roku niedokończoną budowlę przejął Orbis i w roku 1985 obiekt został otwarty jako Hotel Magura. Od 2018 roku obiekt należy do sieci Accor, ale działa pod marką Ibis Styles.
- Na tle innych obiektów wyróżniamy się tym, że jesteśmy jednym z większych hoteli. Mamy 133 pokoje. Około 400 metrów kwadratowych powierzchni, jeśli chodzi o sale konferencyjne. Organizujemy bankiety, szkolenia, imprezy okolicznościowe. Jesteśmy chwaleni za kuchnię. Utrzymujemy standardy sieci Accor - dodała dyrektor Anna Korpanty.