Bobrza: Wielki konkurs podczas Święta Pieroga Świętokrzyskiego
W niedzielę, 24 sierpnia, na terenie Zakładu Wielkopiecowego w Bobrzy, podczas XII Święta Pieroga Świętokrzyskiego tłumy gości mogły skosztować regionalnych specjałów i obserwować zmagania w konkursie na najsmaczniejsze pierogi. Wójt gminy Miedziana Góra i gospodynie wiejskie opowiadali o wyjątkowych smakach i recepturach.
W niedzielę, 24 sierpnia, do Zakładu Wielkopiecowego w Bobrzy przyjechały tłumy smakoszy i miłośników regionalnej kuchni. Historyczne zabudowania wypełniły się zapachami domowych potraw, a przy stoiskach ustawiały się długie kolejki.
Stałym punktem Święta Pieroga jest konkurs, który od pierwszej edycji cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Do rywalizacji stają Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Miedziana Góra, powiatu kieleckiego, a nawet z innych zakątków województwa Świętokrzyskiego.
- Dwunasta edycja Święta Pieroga Świętokrzyskiego i dwunasta edycja konkursu, który skupia koła gospodyń wiejskich, nie tylko z gminy Miedziana Góra, a z powiatu kieleckiego i całego województwa. Rywalizacja niewątpliwie na bardzo wysokim poziomie, rok do roku nasze panie z kół gospodyń wiejskich zaskakują nas nowymi smakami. Dziś wygra smak, który na pewno na długo zapadnie w pamięci - mówił wójt Gminy Miedziana Góra, Damian Sławski
Podczas konkursu można było spróbować pierogów, które łączyły tradycyjne receptury z nowymi pomysłami.
Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Aktywne Babeczki, drugie Modrzewianki, a trzecie należało do Serbinowianki.
Wyróżnione zostały Koło Gospodyń Wiejskich Macierzanka, Psarzaneczki, Aktywna Brynica, Bolechowiczanie, Stowarzyszenie Kobiet Jagienka, Klub Seniora Ostoja, Koło Gospodyń Wiejskich Swojskie Nuty, W Skroninie, Ciosowianki, Żurawinki oraz Gospodarstwo Agroturystyczne Bogumiła Włodarska.
Choć konkurs był główną atrakcją, na gości czekało znacznie więcej. Stoiska oferowały pierogi o rozmaitych nadzieniach, ruskie, mięsne, grzybowe, owocowe, a także wegetariańskie i przygotowane z mniej oczywistych składników. Wydarzeniu towarzyszyły koncerty, występy zespołów ludowych i liczne atrakcje dla najmłodszych, w tym warsztaty kulinarne.