Co zostało po Kuchennych Rewolucjach w Łodzi? Sprawdzamy restauracje Magdy Gessler
Początek rewolucji w Łodzi
Pierwszym lokalem, do którego zawitała Magda Gessler w Łodzi, był Impuls. Mimo zmian, miejsce nie utrzymało się na rynku. Zupełnie inny finał miała rewolucja przy ul. Koniczynowej 1, gdzie skromny bar zmienił się w Pod Jabłonką – jadłodajnię z domowymi obiadami, która do dziś przyciąga gości.
Sukces na Głowackiego i Piotrkowskiej
Jednym z największych sukcesów okazała się metamorfoza lokalu Imperium Smaku w Gorącą Kiełbasiarnię. Bistro przy Głowackiego 5 słynie dziś z zalewajki, podrobów i kiszki ziemniaczanej. Na ul. Piotrkowskiej przetrwał tylko jeden lokal po rewolucjach – Imber, serwujący kuchnię izraelską i łódzką. W menu m.in. tatar ze śledzia, pastrami i pierogi z baraniną.
Lokale, które dalej działają
Rewolucje przyniosły sukces również Trattorii Bandiera Italiana (ul. Pabianicka 125), dziś tymczasowo zamkniętej z powodu remontu. Przy al. Milionowa 55 działa restauracja Doprawione Jabłkiem, a na Napierskiego 1 – Florida Ananas Burger Bar. Mały, 18-metrowy lokal Przystanek Italia na Limanowskiego 106 nadal serwuje włoską pizzę i świeże soki.
Tych miejsc już nie ma
Część lokali mimo rewolucji została zamknięta. Dotyczy to m.in.: Montenegro, Wałkowane, Włoszczyzna, Mammy Food, La Rosa, Kebab Pancio, Kartofel Buda i Sztuka Kochania Mięsa. Powody były różne: konflikty personalne, trudności finansowe, pandemia.
Zobacz zdjęcia restauracji - KLIKNIJ TUTAJ!