Czy żyjemy zgodnie z filozofią "zero waste"? Staramy się, ale wychodzi to różnie

Coraz częściej słyszymy o marnowaniu żywności zarówno w kontekście ekologicznym, jak i ekonomicznym. W Polsce rocznie do kosza trafia przeszło 5 milionów ton jedzenia, co nieuchronnie prowadzi do strat, które odczuwane są na wielu poziomach. Z okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości o Marnowaniu Żywności, przyjrzeliśmy się, na ile Polacy są świadomi tego problemu oraz co robią, aby go zminimalizować.
Zero wasteZero waste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Getty Imges | Troyan Alexandra
Daniel Świerżewski

Co oznacza dla nas "zero waste"?

Choć idea "zero waste" zyskuje na popularności, dla wielu Polaków pozostaje wciąż enigmatycznym pojęciem. Z badania przeprowadzonego przez FRoSTĘ wynika, że aż 46% respondentów nie wiąże go bezpośrednio z gotowaniem. Ci, którzy są zaznajomieni z tą koncepcją, kojarzą ją przede wszystkim z niemarnowaniem jedzenia (33%). Dla niektórych to również sposób na pełne wykorzystanie produktów, ekologiczne działania, segregację odpadów czy kompostowanie. Pojawiają się także interpretacje łączące "zero waste" ze zdrowym stylem życia.

Zaskakujący jest fakt, że choć nie wszyscy potrafią dokładnie zdefiniować to hasło, wielu Polaków stosuje jego zasady w codziennych zwyczajach. Badanie ukazuje, że aż 68% Polaków świadomie unika wyrzucania żywności. Osoby powyżej 60. roku życia szczególnie mocno przywiązują wagę do niemarnowania - aż 81% z tej grupy stara się ograniczać odpady. Mimo to, około 8% społeczeństwa przyznaje, że zasady niemarnowania żywności nie są ich priorytetem.

Uchwycił go monitoring. Nagranie z Rossmanna trafiło do sieci

Kreatywne podejście do gotowania

Zarówno starsze, jak i młodsze pokolenia w Polsce starają się ograniczać marnowanie jedzenia. Do popularnych metod należą: odgrzewanie poprzednich posiłków (71% ankietowanych), gotowanie na kilka dni naprzód (65%) oraz mrożenie potraw (49%). Kobiety częściej niż mężczyźni podejmują się planowania posiłków na dłużej - 70% z nich gotuje na kilka dni, a 55% regularnie mrozi jedzenie.

Kreatywność Polaków w kuchni nie kończy się na podstawowych trikach. O dotyczących kwestiach świadczą liczne przykłady z badania FRoSTY, które pokazują, że Polacy potrafią znaleźć nowe zastosowania dla resztek, takich jak obierki ziemniaków, przeterminowany chleb czy liście kalafiora. Jako część filozofii "zero waste", te "odpadki" zyskują nowe życie w postaci chipsów, zup czy grzanek.

Przechowywanie i planowanie to klucz

Sztuka niemarnowania jedzenia wiąże się także z umiejętnym przechowywaniem produktów, aby przedłużyć ich przydatność. Lodówka i zamrażalka pozostają najważniejszymi narzędziami w każdej kuchni - zaufało im odpowiednio 79% i 56% respondentów badania FRoSTY. To prosty, lecz skuteczny sposób na zabezpieczenie przed stratami.

Zgodnie z obserwacjami FRoSTY, codzienne decyzje podejmowane w kuchni mogą mieć duży wpływ na eliminowanie marnotrawstwa. - W FRoŚCIE wierzymy, że codzienne decyzje podejmowane w kuchni mają realny wpływ na ograniczanie marnowania żywności. Dobrym przykładem jest większość mrożonek, dzięki którym łatwo wykorzystać dokładnie taką ilość produktu, jaka jest potrzebna, a resztę odłożyć na później. To proste rozwiązanie pozwala zachować świeżość i uniknąć strat. Jeśli takie nawyki wejdą w naszą codzienność, ilość jedzenia wyrzucanego do kosza może się zmniejszyć, a w naszych domach będziemy świadomie podchodzić do tego, co znajduje się na naszych stołach - mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Director FRoSTY.

Podsumowanie: małe kroki, wielkie zmiany

Zastosowanie zasad "zero waste" w praktyce nie musi być trudne. To wyzwanie, które można przyjąć na co dzień, zaczynając od małych zmian. Dzięki temu nie tylko chronimy środowisko, ale również możemy zaoszczędzić zasoby i pieniądze. Świadome podejście do zakupów i jedzenia, które spożywamy, może znacząco wpłynąć na zmniejszenie marnotrawstwa w naszych domach.

Wybrane dla Ciebie
Pomezania Malbork zmieniła trenera. W planach jest wzmocnienie drużyny, żeby jednak powalczyła o utrzymanie w IV lidze
Pomezania Malbork zmieniła trenera. W planach jest wzmocnienie drużyny, żeby jednak powalczyła o utrzymanie w IV lidze
Żary: Niezwykłe pasowanie w Technikum Kolejowym
Żary: Niezwykłe pasowanie w Technikum Kolejowym
Tragedia w Szczecinie. Czołg wjechał w tłum dzieci w 1962 roku
Tragedia w Szczecinie. Czołg wjechał w tłum dzieci w 1962 roku
Renta wdowia grudzień 2025. Takie przelewy będzie wysyłał ZUS
Renta wdowia grudzień 2025. Takie przelewy będzie wysyłał ZUS
Lublin: Choinka miejska i świąteczne iluminacje już świecą
Lublin: Choinka miejska i świąteczne iluminacje już świecą
Słupsk: Mieszkaniec zbiera podpisy za wpuszczeniem samochodów na Most Łabędzi
Słupsk: Mieszkaniec zbiera podpisy za wpuszczeniem samochodów na Most Łabędzi
Łódź: 30-latek pobił znajomego na śmierć. Potem razem z młodszym kolegą próbował zatrzeć ślady
Łódź: 30-latek pobił znajomego na śmierć. Potem razem z młodszym kolegą próbował zatrzeć ślady
Gdynia: 41-latek groził i nękał byłą partnerkę
Gdynia: 41-latek groził i nękał byłą partnerkę
Włocławek: Bulwary rozkopane. Tak wygląda budowa sieci ciepłowniczej
Włocławek: Bulwary rozkopane. Tak wygląda budowa sieci ciepłowniczej
Była więziona na strychu 20 lat. Jej małżeństwo było koszmarem
Była więziona na strychu 20 lat. Jej małżeństwo było koszmarem
Przewóz: Wypadek na DK27. Jedna osoba została ranna
Przewóz: Wypadek na DK27. Jedna osoba została ranna
Kielce: Świętokrzyski Lider Ekonomii Społecznej 2025. Nagrody dla samorządów, biznesu i organizacji. Była też świetna zabawa
Kielce: Świętokrzyski Lider Ekonomii Społecznej 2025. Nagrody dla samorządów, biznesu i organizacji. Była też świetna zabawa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯