WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Gastronomia na Świętokrzyskiej Ibizie. Kraftowy kebab i plaża

Sielpia nazywana Świętokrzyską Ibizą to nie tylko plaża, słońce i relaks nad wodą. To także prawdziwy raj dla smakoszy. Od kraftowego kebaba i soczystych burgerów, przez domowe obiady i ryby, aż po chrupiące gofry i naleśniki z kremem waniliowym – gastronomiczna oferta zaskakuje różnorodnością. W tym sezonie nie brakuje niecodziennych propozycji, jak rekin w panierce czy kurczak z rożna, na którego czekali stali bywalcy. Co warto spróbować i za ile? Sprawdziliśmy to na miejscu. Zobaczcie zdjęcia.
SielpiaSielpia
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Julia Warych

Sielpia od kuchni. Co i za ile zjemy nad zalewem? Przewodnik po smakach Świętokrzyskiej Ibizy

Nie bez powodu mówi się o niej "Świętokrzyska Ibiza". Zalew w Sielpi co roku przyciąga tysiące turystów spragnionych nie tylko wypoczynku, ale i… smaku. A ten w Sielpi ma naprawdę wiele twarzy. Od domowych obiadów, przez klasyczne fast foody, aż po słodkości idealne na letni spacer — gastronomiczna mapa nad zalewem jest w tym sezonie wyjątkowo bogata i różnorodna.

Zobaczcie zdjęcia - gastronomiczna oferta na Świętokrzyskiej Ibizie:

Wśród gastronomicznych nowości uwagę przyciąga Bum Bum Kebab - Mięso mamy kraftowe, wypiekane specjalnie dla nas. Lawasze? Własnej roboty. Sosy? Tylko domowe, warzywa świeże i chrupiące. Do wyboru mięsa – karkówka, golonka, jagnięcina czy kurczak, wszystko robione na miejscu — wylicza Kamil Rurarz, właściciel lokalu. Jego autorskie kompozycje z lawasza z surówkami, cebulką z sumakiem, świeżym pomidorem i dodatkami takimi jak ser bałkański czy jalapeño, podbijają serca klientów. – Najpierw schodzą bułki i lawasze - mówił.

W Chicago American Street Food królują burgery i klasyczne amerykańskie dodatki. – Podajemy burgery z mięsem wołowym wyrabianym na miejscu, wszystko świeże, nic mrożonego – zapewnia Magdalena Krez, managerka. – Największą popularnością cieszy się Burger Bacon – 200 gram soczystej wołowiny, ser cheddar, bekon, klasyczne dodatki. Dla bardziej wymagających mamy Burger Drwala – z panierowanym, płynnym serem w środku. Do tego domowa lemoniada i frytki — wylicza menagerka.

W tym sezonie ponownie zjemu kurczaka z rożna w ofercie Gastro Fazy. — Turyści często pytali: „Macie kurczaka z rożna?”. Teraz już mamy. I to jakiego! – mówi Joanna Łysak, właścicielka. – Podajemy go z klasycznymi frytkami, belgijskimi lub zakręconymi twisterami. Można też dobrać surówki, ogórka kiszonego albo bułkę. W menu są również krewetki w tempurze, zestawy weekendowe i opcje dla dzieci – na przykład nuggets w chrupiącej panierce - wymieniała właścicielka.

Dla szukających bardziej tradycyjnych smaków, jak i tych nietypowych – Bar Kubuś. - W naszej ofercie są smażone ryby, kotlety, pomidorowa, rosół, placuszki ziemniaczane, a nawet rekina, którego goście sobie chwalą – opowiada Krystyna Langier. – Ryby smażymy na głębokiej kulturze – nie na byle jakim oleju! Do tego dodatki: surówki, frytki, ziemniaczki. - mówi. - Klienci chwalą również patyczki z mięsem mielonym i grillowane sałatki. – dodaje Zuzanna Kołodziejczyk.

Wybrane dla Ciebie

Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię