Groźny pestycyd w popularnej mące. Sprawdź numer partii
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed mąką jaglaną, w której wykryto przekroczony poziom pestycydu chlorpiryfosu. Dotyczy to jednej konkretnej partii produktu, która jest wycofywana ze sklepów. Produktu nie wolno spożywać.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu przekroczenia dopuszczalnego poziomu pestycydu w jednej partii mąki jaglanej. Badania wykazały obecność środka ochrony roślin chlorpiryfos, który w Unii Europejskiej jest zakazany ze względu na możliwy szkodliwy wpływ na zdrowie, szczególnie na układ nerwowy dzieci.
Jaki produkt jest wycofywany ze sklepów
Skażenie dotyczy produktu: mąka jaglana w opakowaniach 1 kg, 5 kg i 25 kg, numer partii 06 2025, z datą "najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026". Dystrybutorem wskazanym w komunikacie GIS jest firma "TAR-GROCH-FIL" Spółka Jawna z Filipowic. Chodzi wyłącznie o tę jedną, konkretną partię towaru, która jest obecnie wycofywana z rynku.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Tej mąki nie wolno jeść
GIS wyraźnie podkreśla, że konsumentom nie wolno spożywać mąki z partii objętej ostrzeżeniem. Jeśli produkt o podanych parametrach znajduje się w domu, nie należy używać go do przygotowania potraw. Najlepiej zwrócić go w miejscu zakupu lub zutylizować, kierując się zaleceniami sprzedawcy.
Dlaczego chlorpiryfos jest groźny
Chlorpiryfos to środek owadobójczy działający na układ nerwowy. Badania wskazują, że może on negatywnie wpływać na rozwój dzieci i wywoływać objawy ze strony układu nerwowego i pokarmowego. Z tego powodu jego stosowanie w rolnictwie w krajach Unii Europejskiej zostało zakazane.
Co powinni zrobić konsumenci
Konsumenci powinni dokładnie sprawdzić posiadane zapasy mąki jaglanej i porównać numer partii oraz datę minimalnej trwałości z danymi z komunikatu GIS. Jeśli nie mamy już opakowania lub dane są nieczytelne, lepiej zrezygnować z użycia produktu, zwłaszcza gdy ma być podany dzieciom, kobietom w ciąży lub osobom chorym. W razie pojawienia się niepokojących dolegliwości po spożyciu zanieczyszczonej żywności zalecany jest kontakt z lekarzem.