Inowrocław: Na Targowisku Miejskim coraz więcej grzybów
Ciepło i więcej wilgoci w lasach naszego regionu sprawiły, że grzybnie się odnowiły. Jeszcze 12 września Paweł Kaczorowski, rzecznik prasowy Nadleśnictwa Miradz informował "Pomorską", że "o dużej podaży grzybów póki co mówić nie można". Tymczasem w ciągu ostatnich kilkunastu dni ich asortyment powiększył się o podgrzybki w cenie 10 i 15 zł za litr (najdroższe były krojone), porcja prawdziwków, czyli borowików szlachetnych, została wyceniona na 20 zł, zaś kanie kosztowały od 2 do 15 zł za sztukę.
W dalszym ciągu w lasach, zwłaszcza iglastych, istnieją dobre warunki pogodowe do rozwoju kurek. Sezon na tego typu grzyba, wyróżniającego się smakiem i aromatem, trwa od maja do listopada. Kurki w opakowaniu o pojemności litra, można było kupić na Targowisku Miejskim za 12 zł.
A oto ceny innych artykułów zanotowane na Targowisku Miejskim 20 września: borówka amerykańska - 35,
- brokuły - 5,
- buraki ćwikłowe - 3,
- cebula: biała - 3-7 (najdroższa obrana), czerwona - 5,
- chrzan - 30,
- cukinia - 8-11,
- dynia - 4,
- fasolka szparagowa - 10-12,
- gruszki odmiany: klapsa - 5, konferencja - 8-10,
- jabłka - 4-8,
- kalafiory - 3-5,
- kalarepa - 3-4,
- kapusta: biała -3, czerwona - 5, kiszona - 10,
- koperek - 2-2,50,
- maliny - 36,
- marchew - 3,
- ogórki: gruntowe - 8-10, krótkie spod osłon - 8,50, kiszone - 15, małosolne - 16,
- orzechy: włoskie - 29, laskowe - 16,
- papryka - 6-7,
- pieczarki - 12,
- pietruszka - 8,
- pigwowiec - 18,
- pomidory - 2,50-5-7-12 (najdroższe bawole serce),
- por - 2,
- porzeczka czerwona - 20,
- pyłek pszczeli - 35-55,
- seler - 8,
- ser twarogowy półtłusty - 29,
- śliwki - 5-7,
- włoszczyzna - 7-8,
- ziemniaki - 1,50-2.