Jagody kamczackie już dojrzały. To owoce młodości, inne niż borówki amerykańskie. Pod Krakowem zaczynają samozbiory. Plantatorzy już czekają
Jagoda kamczacka roślina jagodowa jest superowocem o intrygującym podłużnym, nierównym kształcie. Superowocem nazywa się owoce wyjątkowo pozytywnie wpływające na zdrowie, o wysokiej zawartości składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy. "Kamczatka" to jagoda, która z każdym rokiem zyskuje na popularności i jest obecnie najbardziej oczekiwanym owocem sezonowym.
W czerwcu zaczynają się zbiory tych jagód. W Polsce najwcześniej dojrzewają województwie małopolskim, bo na południu owoce są nieco szybciej niż w centrum kraju.
Organizatorzy samozbiorów i promotorzy tej akcji z projektu Czas na polskie superowoce wskazują, że jagoda kamczacka jako gatunek owoców została w naszym kraju udomowiona.
- Nasi hodowcy selekcjonowali odmiany z Azji i Kanady, w efekcie w Polsce powstały największe plantacje na świecie. Częścią tego sukcesu są coroczne czerwcowe samozbiory i coraz szersza gama przetworów - informują plantatorzy.
Jak wyglądają samozbiory?
Samozbiory to akcja, podczas której plantacje otwierają swoje bramy. Zapraszają klientów, a oni sami zbierają owoce jedzą do woli, to co sami zrywają. Kupują też owoce, które zebrali, żeby zrobić przetwory lub zamrozić.
- Na plantacjach dostępne są przetwory, soki, dżemy, zwykle można spróbować ciast i koktajli z jagodą. Gospodarze starają się także, by nie zabrakło owoców świeżych, zebranych wcześniej ręcznie lub kombajnem - informują organizatorzy przedsięwzięcia.
- Samozbiory to akcja, która rozpoczęła się kilka lat temu, była pomocna w czasie pandemii, gdy pojawiły się problemy ze skupem owoców. A teraz jest kontynuowana. W Polsce rozwija się najlepiej - mówi nam Maciej Dolata z INSPIRE smarter branding, promujący samozbiory jagody kamczackiej.
Dwie plantacje w Małopolsce zapraszają na samozbiory
- Muniakowice w gminie Słomniki
Plantacja jagody kamczackiej w Muniakowicach 100 organizuje Dni Otwarte w trzy weekendy 7-8 czerwca, 14-15 czerwca oraz 21-22 czerwca.
Właściciela plantacji zapraszają na jagodowy poczęstunek (jagodowe soki, koktajle i desery) i zakupy świeżych owoców. Na miejscu będą także przetwory, słodkości oraz produkty od lokalnych producentów. Tutaj dużym zainteresowaniem cieszą się też sadzonki jagody kamczackiej oraz innych roślin owocowych i ozdobnych, a także książki o tematyce ogrodniczej.
Dla dzieci zaplanowany jest konkurs i nagrody, trzeba tylko przynieść ze sobą portrety jagody kamczackiej.
- Nowa Wieś w gminie Skała
Plantacja Nowa Wieś 43 otwiera się na samozbiory w trzy weekendy 7-8 czerwca, 14-15 czerwca oraz 21-22 czerwca w godzinach 10 - 17. Zaprasza gości na zbiory, ponadto oferuje owoce zbierane kombajnowo (cena 20 zł za kg). Poleca zakup owoców deserowych, soków i dżemów z miejscowych ekologicznych jagód. To gospodarstwo jest w przepięknym miejscu, w którym jagodę kamczacką uprawia się w zgodzie w otaczającym je środowiskiem.
Polacy coraz chętniej przyjeżdżają na plantacje
Agencja badawcza Kantar Polska sprawdzała, że ponad 3/4 Polaków (76 proc.) chce wziąć udział w samozbiorach. Wizytą na plantacji jagód kamczackich jest zainteresowanych 2,9 mln osób (9 proc.) w Polsce.
- Jest wiele odmian jagody kamczackiej, dojrzewają one w różnych terminach, różnią się smakiem, kolorem, kształtem. Wachlarz smaków jest niesamowity. W całej Polsce i spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną odmianę jagody kamczackiej - zachęca Justyna Kusibab-Mruk, szkółkarz, plantator i przetwórca jagody kamczackiej z firmy Plantin.
Pobyt na plantacji to okazja do edukacji dzieci i pokazanie im, że owoce są z plantacji, a nie z marketu. Są wynikiem całorocznej pracy, a za każdym stoi człowiek.
Jagoda kamczacka i jej przetwory, smaki i właściwości
Plantaorzy z podkrakowskich gospodarstw jak i inni z całej Polski są zrzeszeni w Stowarzyszeniu Plantatorów Jagody Kamczackiej oraz Krajowym Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promują jagodę kamczacką jako prawdziwą bombę antyoksydantów, w tym irydoidów, które opóźniają procesy starzenia.
Ten owoc wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, neuroprotekcyjne i kardioprotekcyjne. Udowodniono jej działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe.
Jagoda kamczacka w smaku łączy słodycz z lekką kwaskowatością, co sprawia, że jest ciekawa, atrakcyjna.
- Sportowcy, którzy spożywają tę jagodę przed wysiłkiem osiągają lepsze wyniki. Najczęściej przywoływane są tu badania biegaczy. To zasługa antocyjanów, które poprawiają funkcje naczyniowe i ukrwienie mięśni - wskazują przedstawiciele organizacji skupiających plantatorów "kamczatki".
Czas na superowoce z polskich gospodarstw
- Nasz klimat pozwala na uprawę fantastycznych owoców, które ze względu na barwę, są najzdrowsze na świecie. Im ciemniejsze tym lepiej chronią przed niekorzystnym wpływem środowiska. Korzystajmy, jedzmy, latem łatwo robić to codziennie, w każdym posiłku. Owoce jagodowe to skarb narodowy - mówi prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
- Samozbiory są naszym wspólnym odkryciem, to wyjątkowa forma promocji. Konsumenci mogą przyjechać na plantację, samodzielnie zebrać owoce, poznać gospodarza, zobaczyć, jak wygląda uprawa. To buduje zaufanie i lojalność – mówi Andrzej Krupiński, szkółkarz i plantator owoców jagodowych, przetwórca jagody kamczackiej, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, członek jagodowego Core Teamu.
Samozbiory to ofertę przygotowana w sześciu województwach. W Małopolsce są dwie plantacje, obie w powiecie krakowskim w Muniakowicach i Nowej Wsi.