Jakie warzywa do rosołu? Poznaj praktyczny poradnik z proporcjami na rodzinny obiad
Jakich warzyw użyć do rosołu?
Podstawowy zestaw warzyw do rosołu to tzw. włoszczyzna. Wybieraj świeże, jędrne warzywa. Najlepiej z pewnego źródła, bo to one są bazą smaku bulionu. Na 4 litrowy gar rosołu dla 4-osobowej rodziny przygotuj:
- 3 średnie marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1/2 selera,
- 1 por (biała część i kawałek zielonej),
- 1 cebulę,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- kawałek kapusty włoskiej lub porcji natki selera,
- kilka gałązek świeżej pietruszki.
Możesz też dodać kawałek pasternaku, który pogłębi słodycz bulionu. Jednak prawdziwą tajemnicą jest dorzucenie łupin cebuli. W trakcie gotowania oddadzą barwnik, nadając zupie intensywnego złotego koloru. Po ugotowaniu wyjmij je, aby nie wyglądały brzydko w wywarze.
Po jakim czasie wrzucić warzywa do rosołu?
To jedno z ważniejszych pytań, które często decyduje o tym, czy rosół jest klarowny, czy mętny. Zacznij od wstawienia mięsa. Następnie zalej je zimną wodą, doprowadź do delikatnego wrzenia i usuń szumowiny. Po 30-40 minutach gotowania mięsa na bardzo małym ogniu wrzuć przygotowane warzywa. To najlepszy moment, by aromaty zaczęły się łączyć, ale by warzywa nie rozgotowały się na papkę. Gotuj całość jeszcze ok. 1,5-2 godziny. Pamiętaj! Rosół powinien powoli się gotować. W niektórych regionach określa się ten proces "mruganiem", albo "pyrkotaniem". Ma nie wrzeć. Im wolniej się gotuje, tym lepiej łączy się smak mięsa i warzyw.
Nie zapomnij też o odpowiednich przyprawach. Możesz je poznać w naszym artykule:
Sposób podania warzyw w rosole
Przed podaniem przecedź rosół, dopraw do smaku i podaj z cienkim makaronem, makaronem naleśnikowym lub kluskami lanymi. Niektóre regiony w Polsce np.: Podkarpacie zajada rosół z ziemniakami. W każdej wersji będzie pyszne.
Nadmiar ugotowanych warzyw możesz użyć do domowego pasztetu, pasty kanapkowej lub jako farsz do naleśników i pierogów. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Na koniec przypomnę, że najlepiej sięgnąć po klasyczną włoszczyznę. Z pewnością przyda się wśród nich marchew, pietruszka, seler, por i cebula. Warzywa dodaj po 30-40 minutach od rozpoczęcia gotowania mięsa. A sam rosół gotuj przez minimum 2 godziny. Zobaczysz, że domowy rosół z kury z odpowiednio dobranymi warzywami smakuje inaczej niż jakikolwiek gotowiec.