Kielce: Pasta Mia od 7 lat serwuje włoskie smaki. Kochamy makaron
Dlaczego Polacy kochają włoski makaron? Sprawdzamy w kieleckim lokalu
W Kielcach, przy Rynku, od siedmiu lat działa Pasta Mia - lokal serwujący autentyczne włoskie smaki.
- W Kielcach brakowało miejsca oferującego tylko makarony. Chcieliśmy stworzyć alternatywę - coś szybkiego, treściwego i smacznego - mówi współwłaściciel Pasty Mii, Michał Metryka.
Makaron to jedno z najprostszych dań - kilka składników, kilka minut gotowania. Idealne dla zabieganych Polaków. To też "comfort food" - kojące jedzenie przypominające domowe ciepło.
W Pasta Mia królują klasyki: spaghetti bolognese i carbonara (robiona po polsku, ze śmietaną). Hit to sos kurkowy - połączenie włoskiej pasty z polskimi smakami. Co, zdaniem szefa, sprawia, że Polacy kochają włoski makaron?
- To jedno z najprostszych dań na świecie i stąd ta miłość! Kilka składników, kilka minut gotowania i gotowe. To idealne rozwiązanie dla zabieganych, którzy chcą jeść dobrze, ale nie mają czasu na długie gotowanie. Uniwersalność makaronu sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie: od klasycznego bolognese po ostry sos arrabbiata - odpowiada Michał Metryka i zaznacza, że pasta, serwowana w jego lokalu produkowana jest przez włoską, renomowaną firmę.
Lokal zasłynął ostatnio faktem, iż po wygranej Igi Świątek na Wimbledonie, na próbę do oferty wprowadził makaron z truskawkami. Ma to być jedno z ulubionych dań z dzieciństwa tenisistki. Czytaj więcej:
Dlaczego jeszcze makaron sprawia nam przyjemność? Węglowodany pomagają produkować serotoninę - "hormon szczęścia". Wyższy poziom serotoniny to lepszy nastrój i większe zadowolenie.
Polacy kochają makarony, bo są proste i wyrafinowane, szybkie i sycące, znajome i egzotyczne. To uniwersalny język smaków dla każdego. W dobie pośpiechu makaron daje szybkość, smak i satysfakcję.