Kraków: 23. Festiwal Pierogów. Smaki, które szokują tradycjonalistów
Fesiwal Pierogów w Krakowie. Smaki, które szokują tradycjonalistów
Pierogi na Małym Rynku czekają na ich wielbicieli na stoiskach 16 wystawców. Obok tradycyjnych pierogów ruskich czy z mięsem można znaleźć np. nawiązujące do modnej czekolady - pierogi dubajskie (czekoladowe ciasto i pistacjowe nadzienie), z jeżynami, pierogi bigosowe, z kaczką i jabłkiem, o smaku gołąbków, żeberek BBQ, maczanki krakowskiej czy słynnej krakowskiej zapiekanki (z pieczarkami i żółtym serem, obsmażane). Możemy zdecydować się na intensywnie pomarańczowe pierogi bolońskie albo różowe - malinowe z twarożkiem i sosem waniliowym.
Cena jednego pieroga to 5 zł, wybrane - np. dubajskie - na części stoisk kosztują więcej, 7-10 złotych.
Elementem festiwalu jest konkurs kulinarny. Co roku wręczane są dwie, przechodnie nagrody i statuetki. Również w tym roku rywalizacja toczyć się będzie w dwóch kategoriach: Pierogi ruskie oraz Pierogi dowolne (autorskie, regionalne, innowacyjne).
Tradycyjnie na zwycięzców czekają specjalne wyróżnienia: Statuetka św. Jacka - nagroda przechodnia dla najlepszego wykonawcy pierogów ruskich oraz Statuetka Kazimierza Wielkiego - przyznawana za najbardziej kreatywne, ale też najsmaczniejsze pierogi o dowolnym innym smaku.
Festiwal codziennie trwa od godz. 10, a zamknięcie stoisk kiermaszowych przewidziane jest każdego dnia o godz. 24.
Festiwalowi kulinarnemu towarzyszy program artystyczny. Na scenie codziennie będą się prezentować zespoły ludowe, grupy muzyczne i artyści tworzący sztukę regionalną.