Lubelszczyzna: Cebularz lubelski, piróg biłgorajskich i pikantny forszmak

Lubelszczyzna stoi rolnictwem i darami natury. Właśnie w Lublinie możesz zjeść cebularza lubelskiego, a na Roztoczu rozsmakować się w pirogu biłgorajskim.
Święto CebularzaCharakterystycznym wypiekiem Lublina jest cebularz. W Dniu Cebularza 22 czerwca 2024 roku do degustacji placków ustawiały się kolejki.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Małgorzata Genca/ Polska Press Grupa
Anna Daniluk

Kulinarna podróż przez ten region to znacznie więcej niż te dwa kultowe przysmaki. To wędrówka śladami wielokulturowej historii, gdzie kuchnia chłopska spotyka się z tradycjami żydowskimi i szlacheckimi, a podstawą smaku jest szczodrość lubelskiej ziemi.

Młoda dziewczyna już nie żyła. Policjantka nie wytrzymała

Kuchnia Lublina i okolic opiera się na tym, co daje lokalne rolnictwo. Jest prosta, sycąca i intensywna w smaku. Królują tu kasza gryczana, ziemniaki, twaróg oraz cebula. To właśnie z tych składników powstały regionalne specjały, które zyskały uznanie w całej Polsce.

Cebularz lubelski - wizytówka stolicy regionu

Najsłynniejszy z nich jest, cebularz lubelski. Płaski, okrągły placek drożdżowy z zapieczoną, surową cebulą i makiem. Jego korzenie sięgają żydowskich tradycji kulinarnych Starego Miasta w Lublinie w XIX wieku. Pierwsi piekarze, najczęściej Żydzi, wypiekali go jako prosty i tani smakołyk. Z czasem cebularz dostał unijne oznaczenie Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), a także zyskał swoje święto obchodzone w czerwcu. Aby w pełni zanurzyć się w jego historii, koniecznie trzeba odwiedzić Muzeum Cebularza Lubelskiego, gdzie można poznać proces jego powstawania i legendy z nim związane.

Kasza gryczana wiedzie prym

Kolejnym symbolem regionu jest kulinarna wizytówka Roztocza, czyli piróg biłgorajski (dawniej zwany "kaszakiem", obecnie też gryczakiem). To danie, które najlepiej oddaje ducha kuchni chłopskiej. Wbrew nazwie, piróg przypomina raczej drożdżówkę lub zapiekankę. W jego składzie nie mogło zabraknąć lokalnej kaszy gryczanej, gotowanych ziemniaków i twarogu, często doprawianych miętą, smalcem ze skwarkami i jajkami. Można też spotkać go otwartej od góry i wtedy przybiera nazwę "golasa". Piróg biłgorajski wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych. Doskonale smakuje na zimno lub odsmażany na maśle z kubkiem zsiadłego mleka.

W Janowie Lubelskim odbywa się co roku Festiwal Kaszy Gryczaki.
W Janowie Lubelskim odbywa się co roku Festiwal Kaszy Gryczaki. © Polska Press Grupa | Anna Paszkowska/Polska Press Grupa

Forszmak lubelski dla fanów mięsa

Trzecim daniem do skosztowania jest pikantny forszmak lubelski. To gęsta, aromatyczna zupa-gulasz, której korzenie, podobnie jak w przypadku cebularza, osadzone są w wielokulturowej historii regionu, ze szczególnym uwzględnieniem tradycji kuchni żydowskiej.

Lubelska wersja to sycąca kompozycja różnych gatunków mięs i wędlin (wieprzowina, wołowina, kiełbasa), z dominującą nutą pomidorów, papryki, cebuli oraz, co kluczowe, kiszonych ogórków, które nadają mu charakterystycznej kwasowości.

To potrawa wyrazista, która doskonale łączy w sobie proste, chłopskie składniki z bogactwem smaków charakterystycznym dla kuchni kresowej.

Przysmaki kuchni lubelskiej

Lubelszczyzna to region, gdzie lokalne produkty - od miodów gryczanych po popularny kefir - są zgodne z tradycją. Oprócz cebularza, piroga i forszmaku, warto spróbować flaków po zamojsku (gotowanych z pomidorami, odróżniających się od innych regionalnych wersji), tradycyjne jabłuszko lubelskie w cieście i, oczywiście, licznych pierogów lubelskich z kaszą gryczaną, które udowadniają, że to, co najprostsze, często jest najsmaczniejsze.

Pierogi po lubelsku faszerowane są kaszą gryczaną z twarogiem i w wersji na słodko doprawiane suszoną miętą.
Pierogi po lubelsku faszerowane są kaszą gryczaną z twarogiem i w wersji na słodko doprawiane suszoną miętą. © Polska Press Grupa | Jacek Babicz/Polska Press Grupa

Lubelszczyzna to kraina, która pobudza apetyt. Odkrywanie jej smaków to poznawanie jej historii - historii ziemi, która wciąż rodzi obficie, oraz ludzi, którzy dbają o przekazywanie kulinarnego dziedzictwa.

Wybrane dla Ciebie
Strzebielino: Poszukiwany 21-latek złapany po pościgu
Strzebielino: Poszukiwany 21-latek złapany po pościgu
Warszawa: Pożar samochodu osobowego na Woli
Warszawa: Pożar samochodu osobowego na Woli
Wrocław: Miasto w roku 2005. Miasto było szare, ale to błyskawicznie się zmieniało. Stolica Dolnego Śląska sprzed 20 lat
Wrocław: Miasto w roku 2005. Miasto było szare, ale to błyskawicznie się zmieniało. Stolica Dolnego Śląska sprzed 20 lat
Skawina: Harcerze z Czerwonego Maka w Skawinie zwiedzili szlaki bojowe. Byli na Monte Cassino, w Tobruku i miejscach kaźni
Skawina: Harcerze z Czerwonego Maka w Skawinie zwiedzili szlaki bojowe. Byli na Monte Cassino, w Tobruku i miejscach kaźni
Zielona Góra: Marcin Radwański oraz Maria Jolanta Fraszewska wyróżnieni. Za nami tegoroczna Gala Literacka Związku Literatów Polskich.
Zielona Góra: Marcin Radwański oraz Maria Jolanta Fraszewska wyróżnieni. Za nami tegoroczna Gala Literacka Związku Literatów Polskich.
Poznań: Nowy mural na Jeżycach przypomina o 1000-leciu koronacji pierwszych polskich królów
Poznań: Nowy mural na Jeżycach przypomina o 1000-leciu koronacji pierwszych polskich królów
Byliście na meczu Arki Gdynia z Rakowem Częstochowa? Znajdźcie siebie na zdjęciach! Blisko dziewięć tysięcy widzów na trybunach
Byliście na meczu Arki Gdynia z Rakowem Częstochowa? Znajdźcie siebie na zdjęciach! Blisko dziewięć tysięcy widzów na trybunach
Na trybunach. Kibice Wisły Kraków mieli powody do radości w ostatnim meczu na Reymonta w tym roku
Na trybunach. Kibice Wisły Kraków mieli powody do radości w ostatnim meczu na Reymonta w tym roku
S2: Karambol 9 pojazdów. Czworo dzieci pod opieką ratowników. Droga zablokowana
S2: Karambol 9 pojazdów. Czworo dzieci pod opieką ratowników. Droga zablokowana
Tak było na trybunach na meczu Olimpia Grudziądz - Unia Skierniewice. Mamy zdjęcia kibiców
Tak było na trybunach na meczu Olimpia Grudziądz - Unia Skierniewice. Mamy zdjęcia kibiców
Dlaczego pleśń i grzyb w łazience są niebezpieczne dla zdrowia?
Dlaczego pleśń i grzyb w łazience są niebezpieczne dla zdrowia?
Uwielbiam postacie z krwi i kości: rozmowa z Anną Radziejewską
Uwielbiam postacie z krwi i kości: rozmowa z Anną Radziejewską
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥