Lublin: Święto Serowarstwa i Mleczarstwa. Powitanie chlebem i… serem

Już po raz piąty Fundacja Regionalia Lubelszczyzny we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym, Galerią Gala, Eco-Galą - Targiem Żywności i Rękodzieła organizuje "Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa". Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 i potrwa do 14:00.
 Fot. Licencjodawca
lublin112.pl

W sobotę, 11 października, w Galerii Gala przy ul. Fabrycznej w Lublinie odbędzie się tegoroczna, 5. już edycja Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. Wydarzenie, którego hasłem jest „Z pasji do mleczarstwa” wpisuje się w nurt patriotyzmu gospodarczego promującego produkty mleczarskie wytwarzane w danym regionie, na Lubelszczyźnie, oraz w założenia marketingu gospodarczego i promocji potencjału gospodarczego województwa lubelskiego.

Uczestnicy będą mieli okazję poznać lokalne produkty oraz lokalizację, gdzie produkty są oferowane. Jest to także promocja zdrowej i ekologicznej żywności pochodzącej z Lubelszczyzny, w tym możliwość zapoznania się z wyrobami mlecznymi oraz serami warzonymi przez serowarów indywidualnych i oferowanymi przez lubelskie mleczarnie. W rozmowach z producentami będzie można uzyskać informacje, jakie procesy zachodzą w mleku, że z białego płynu powstają tak różnorodne gatunki serów, m. in. twaróg, sery świeże, sery dojrzewające, sery z pleśnią.

Gość specjalny imprezy Profesor Politechniki Lubelskiej Marek Kosmulski, kolekcjoner etykiet z serów, przedstawi część swojej kolekcji dotyczącej etykiet z serów produkowanych przez lubelskie mleczarnie. Z kolei pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego i uczestnicy projektu badawczego SUP-RIM – sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy finansowanego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przedstawią jego główne założenia. W czasie wydarzenia wygłoszą prelekcję dotyczącą różnych metod warzenia serów oraz prozdrowotnych właściwości produktów mleczarskich, zaprezentują proces warzenia sera twarogowego, przedstawią wyrabianie masła, zorganizują pokaz przygotowania lodów molekularnych z ciekłym azotem wraz z degustacją.

Najmłodsi uczestnicy wezmą udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem „KupujŚwiadomie” prowadzonych przez miłośniczkę i znawczynię kuchni regionalnej, dorośli będą mieli okazję skosztować produktów oferowanych przez serowarów indywidulanych i lubelskie mleczarnie. Koła Gospodyń Wiejskich zaproponują potrawy przygotowane z użyciem lubelskich produktów mleczarskich. Uczestnicy wydarzenia poznają lubelskich serowarów indywidualnych oraz będą mieli możliwość nabycia wiedzy na temat oferowanych produktów. Pod koniec wydarzenia będzie przeprowadzony panel dyskusyjny z uczestnictwem pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz przedstawicieli indywidualnych wytwórców serów i przedstawicieli lubelskich mleczarni. W czasie panelu odbędzie się wymiana doświadczenia, będą przekazane informacje o programie SUPR-RIM, zaprezentowane korzyści z wdrożenia projektu dla serowarów indywidualnych i lubelskich mleczarni.

Uczestnicy imprezy wezmą udział w degustacji prezentowanych produktów mleczarskich oraz będą mieli możliwość ich zakupu. Nie zabraknie również producentów dodatków do serów: pieczywa, miodów oraz przetworów z owoców i warzyw w ramach Eco-Gali – Targu Żywności i Rękodzieła. W czasie wydarzenia organizatorzy będą promowali patriotyzm gospodarczy oraz zachęcali do zakupów u lokalnych producentów. Każdy uczestnik będzie witany chlebem z lubelskiej piekarni z różnymi rodzajami serów. Najmłodsi miłośnicy mleczarstwa otrzymają balony w kształcie krowy, co jest już tradycją imprezy i sprawia obdarowanym bardzo wiele radości.

Wstęp jest wolny. Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie – Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, a Marszałek Jarosław Stawiarski objął imprezę Honorowym Patronatem. Portal lublin112.pl jest patronem medialnym imprezy.

Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. Uczestnicy zostaną powitani chlebem i… serem
Fot. Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Qemetica KSK Noteć Inowrocław-Basket Poznań. Kapitalna ostatnia kwarta
Qemetica KSK Noteć Inowrocław-Basket Poznań. Kapitalna ostatnia kwarta
LKS Jawiszowice "filmowymi" golami okrasił drugie jesienne zwycięstwo
LKS Jawiszowice "filmowymi" golami okrasił drugie jesienne zwycięstwo
Katowice: Rawa Blues 2025. Pierwszy dzień festiwalu pełen emocji
Katowice: Rawa Blues 2025. Pierwszy dzień festiwalu pełen emocji
Bydgoszcz: XV Festiwal Widzących Duszą "Muzyka otwiera oczy"
Bydgoszcz: XV Festiwal Widzących Duszą "Muzyka otwiera oczy"
Wągrowiec: Obrona cywilna w praktyce - jak przetrwać w kryzysie. Spotkanie z byłym żołnierzem Sił Specjalnych w MDK
Wągrowiec: Obrona cywilna w praktyce - jak przetrwać w kryzysie. Spotkanie z byłym żołnierzem Sił Specjalnych w MDK
Rybnik: Nagroda Literacka Juliusz. Poznaliśmy laureatkę. Konkurs to zmagania między różnymi życiorysami
Rybnik: Nagroda Literacka Juliusz. Poznaliśmy laureatkę. Konkurs to zmagania między różnymi życiorysami
Piła: Jubileusz 50-lecia Okręgu Nadnoteckiego Polskiego Związku Wędkarskiego
Piła: Jubileusz 50-lecia Okręgu Nadnoteckiego Polskiego Związku Wędkarskiego
Richelieu: Pierwszy minister Ludwika XIII i twórca absolutyzmu
Richelieu: Pierwszy minister Ludwika XIII i twórca absolutyzmu
Starożytni wynaleźli druk? Oto najstarszy tekst z Krety
Starożytni wynaleźli druk? Oto najstarszy tekst z Krety
Najczęstszy błąd właścicieli podczas nauki psa – czy też go popełniasz?
Najczęstszy błąd właścicieli podczas nauki psa – czy też go popełniasz?
Twój pies może być zazdrosny – te sygnały mówią wszystko!
Twój pies może być zazdrosny – te sygnały mówią wszystko!
Nie uwierzysz, jak łatwo nauczyć psa przybiegania na zawołanie
Nie uwierzysz, jak łatwo nauczyć psa przybiegania na zawołanie