Mielec: Ewakuacja McDonalds Mielec. W nocy weszli tam strażacy chemicy
W tym artykule:
- Po godzinie 21:00, w niedzielę 16 listopada, służby ratunkowe podjęły decyzję o ewakuacji lokalu McDonalds w Mielcu. To efekt zgłoszenia o problemach ze zdrowiem czterech pracowników, którzy nagle źle się poczuli.
- Kilkadziesiąt minut wcześniej odnotowano podobne zgłoszenie, ale na miejscu nie wykryto większego zagrożenia.
- Po godzinie 23:00 rozpoczęła się akcja strażaków chemików ze specjalistycznej jednostki w Nowej Sarzynie. W specjalnych kombinezonach weszli do lokalu, by ustalić co się mogło wydarzyć.
Miała czerwone światło. Nie zatrzymała się. Dramatyczne nagranie
Urządzenia pomiarowe strażaków PSP Mielec po raz kolejny nie pozwalały zidentyfikować zagrożenia. Podjęto decyzję o zadysponowaniu na miejsce specjalistycznej grupy ratownictwa chemicznego i ekologicznego, która zbada teren restauracji.
- W sumie z lokalu ewakuowano 40 osób, 21 pracowników, w tym cztery osoby, które źle się poczuły. Dwie osoby zostały przewiezione do szpitala - przekazywała około 22:00 w niedzielę podkom. Bernadetta Krawczyk, oficer prasowa Komendy Powiatowej Policji w Mielcu.
Po godzinie 23:00 na miejsce dotarli strażacy ze specjalistycznej jednostki ratownictwa chemicznego z Nowej Sarzyny. Wcześniej na miejsce wezwani zostali też strażacy OSP Rzochów, a dla ewakuowanych pracowników ustawiony został namiot.
Strażacy chemicy z Nowej Sarzyny w specjalistycznych kombinezonach wchodzili do wnętrza restauracji, gdzie szukali pozostałości po potencjalnie niebezpiecznej substancji. Szczególnie przyglądali się okolicy kas i lady, gdzie natrafili na podejrzane ślady. Wykonywali badania mogące wskazać pochodzenie zagrożenia.
W sumie na miejscu pracowało aż dziewięć zastępów Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej, dwa zespoły ratownictwa medycznego oraz patrol policji. Funkcjonariusze KPP Mielec zajęli się wyjaśnianiem okoliczności tego zdarzenia - najprawdopodobniej ktoś mógł rozlać niebezpieczną czy toksyczną substancję w samym środku restauracji.
Więcej informacji wkrótce.