Naleśniki dyniowe. Przepis na niespieszne poranki
Domowe naleśniki dyniowe to prawdziwy rarytas. Znakomicie sprawdzają się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dzięki użyciu przecieru dyniowego naleśniki będą elastyczne, dłużej świeże i będą świetnie smakować z uprażonymi orzechami. Często podaję je z dżemem pomarańczowym. Poznaj przepis na domowe naleśniki dyniowe dla łasuchów.
Źródło zdjęć: © freepik.com | freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na jesienny deser, który będzie smakował niejadkom i wytrawnym smakoszom? Wypróbuj przepis na apetyczne naleśniki dyniowe. Te placki będą znakomicie smakować doprawione przyprawami korzennymi takimi jak mielony cynamon, szczypta imbiru lub gałka muszkatołowa. Szczególnie polecam podawać je z uprażonymi jabłkami, aksamitnym musem jabłkowym lub dżemem z gruszek. W każdej z wersji będzie to strzał w dziesiątkę.
Naleśniki dyniowe - przepis na jesienny deser
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 160 g mąki pszennej,
- 350 ml mleka 3,2 procent,
- 280 g purée z dyni,
- 2 jajka,
- 40 g roztopionego masła,
- szczypta soli.
Jak zrobić naleśniki dyniowe?
Sposób przygotowania:
- Purée z dyni wymieszaj z jajkiem i szczyptą soli.
- Wlej mleko i ponownie zmiksuj.
- Mąkę pszenną przesiej i dosyp do płynnych składników.
- Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto naleśnikowe będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Odstaw je na minimum 15 minut, aby gluten mógł się rozwinąć.
- Naleśniki dyniowe smaż na patelni do naleśników z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone naleśniki dyniowe podawaj z powidłami śliwkowymi albo białym serem.
Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia smakowitych placków z patelni na bazie przecieru dyniowego. Smacznego!