Otwarto nową jadłodzielnię w Pabianicach. Czy jest ona potrzebna mieszkańcom?
Nowa jadłodzielnia w Pabianicach
Z szacunków wynika, że w Polsce marnuje się co roku ok. 5 ton jedzenia. Ten problem dotyczy przede wszystkim największych i najlepiej rozwiniętych miast, ale nie tylko. Marnujemy żywność, a co za tym idzie pieniądze i pracę, którą ktoś włożył w jej przygotowanie. Wyrzucanie jedzenia spowodowało też, że w miastach pojawiły się dziki, dla nich do darmowa stołówka.
Nowa jadłodzielnia powstała przez firmę Winiary, a została ustawiona przy Rynku Moniuszki 40/42 w Pabianicach. Na podobne tego typu urządzenia mówi się lodówka społeczna.
W wydarzeniu wzięli udział: Prezes Fundacji CHOPS, Roman Żarnecki, Prezydent Miasta Pabianice – Grzegorz Mackiewicz oraz Wiceprezydenci – Dawid Zakrzewski oraz Aleksandra Jarmakowska Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych i Gospodarczych Ewa Smuga, Dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej – Katarzyna Cegiełka, Komendant Straży Miejskiej, Tomasz Makowski, opiekun jadłodzielni, Ireneusz Jażdżewski, a także przedstawicielka marki WINIARY Magdalena Jabłońska i ambasadorka marki WINIARY, Jagna Niedzielska.
– Punkt w Pabianicach to czternasta jadłodzielnia od 2021 roku, którą mamy przyjemność otworzyć z Fundacją CHOPS. Misją WINIARY niezmiennie jest wspieranie Polaków w codziennym gotowaniu i promowanie rozsądnego gospodarowania żywnością. Wierzymy, że dzięki zaangażowaniu lokalnej społeczności uda się ograniczyć marnowanie jedzenia i rozpocząć budowę sąsiedzkiej społeczności opartej na dzieleniu się żywnością – mówi Magdalena Jabłońska z Działu Komunikacji WINIARY.
Jak skorzystać z jadłodzielni?
Jadłodzielnia jest to ogólnodostępny, nieodpłatny punkt wymiany żywności. Każdy może zostawić w niej produkty, których nie wykorzysta. Podobnie – każdy może zabrać je i wykorzystać według własnych potrzeb. Punkt w Pabianicach wyposażony jest w lodówkę na produkty wymagające chłodzenia oraz regały i szafki na suchą żywność. Jadłodzielnia będzie czynna codziennie przez całą dobę. Stałą opiekę nad punktem w Pabianicach sprawować będą wolontariusze i partnerzy Fundacji CHOPS.
Należy pamiętać, że wkładana żywność do jadłodzielni nie może być zepsuta, powinna być szczelnie zamknięta. Nie należy też zostawiać alkoholu!
– Zależy nam, by mieszkańcy mieli możliwość dzielenia się jedzeniem zamiast je wyrzucać. Wiele produktów, które mogłyby jeszcze być wykorzystane, niestety trafia do kosza. Dzięki współpracy z WINIARY, możemy przeciwdziałać temu zjawisku również w Pabianicach. Wspólne działanie to realna pomoc i konkretna zmiana społeczna – podkreśla Roman Żarnecki, Prezes Fundacji CHOPS.