Piwo z Uniwersytetu Papieskiego. "Ma piękną, białą pianę"
Porozumienie z Żywiecką Wytwórnią Piwa
W marcu 2025 roku Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie podpisał porozumienie o współpracy naukowo-dydaktycznej z Żywiecką Wytwórnią Piwa Sp. z o.o., właścicielem marki Browar Wawrzyniec.
"Jako podstawowy element porozumienia wskazano chęć ponownego wprowadzenia do dystrybucji piwa krakowskiego białego. Ze swojej strony Uniwersytet wyraził zgodę, by Żywiecka Wytwórnia Piwa posłużyła się zastrzeżonym znakiem towarowym – Piwo Krakowskie Białe / Cerevisia Alba Cracoviensis" - czytamy w komunikacie na stronie uczelni.
Specjalna receptura
Przypomnijmy, że sposób warzenia tego piwa został odtworzony przez Centrum Badań nad Piwowarstwem Historycznym UPJPII w toku kilkuletnich badań, którymi kierował dr hab. Sławomir Dryja, prof. UPJPII.
Dr hab. Dryja wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa, jakie produkowano w średniowiecznym Krakowie, na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana.
Tematykę piwowarską zgłębiłem wielostronnie. Efektem połączenia wiedzy historyka i piwowara jest program wskrzeszenia tradycyjnego krakowskiego piwa białego. Tradycja jego warzenia sięga XIII wieku, z początkiem wieku XIX całkowicie zanikła. Dzięki zaangażowaniu wielu osób, w tym pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego, już niedługo poznamy jego smak – opisał na stronie www.upjp2.edu.pl.
Piwo będzie dostępne w sprzedaży
Wczesnym rankiem 16 czerwca br. rozpoczęto warzenie warki piwa krakowskiego białego. To pierwsza warka piwa w tym stylu uwarzona po niemal czterech latach. Pierwsze warki powstały cztery lata temu w nieistniejącym już browarze Pukal na krakowskim Kazimierzu. Tym razem warzenie miało miejsce w browarze Wielka Sowa w Bielawie i odbyło się na zlecenie Browaru Wawrzyniec, który będzie dystrybutorem piwa.
Jest szansa, że tym razem piwo na stałe powróci na rynek i będzie dostępne dla zainteresowanych – zarówno w beczkach, jak i butelkach. Piwo będzie można zakupić w sklepach specjalistycznych i wybranych restauracjach.
Trunek ma w smaku przypominać klasyczny leżak pilzner i będzie miało „piękną białą pianę”.